Hoitajan haastattelu

Hoidon tarpeen ja kiireellisyyden arvion yhteydessä tehdyn ensiarvion jälkeen asiakkaalle tehdään ns. täsmennetty tilanarvio.

Tätä tilanarvioita voidaan parhaiten kuvata sanoilla hoitajan haastattelu.

Hoitajan haastattelussa asiakkaan vaivaa ja taustatietoja selvitetään tarkemmin ja asiakkaalta mitataan keskeisimmät peruselintoiminnot. Useimmiten mitataan verenpaine, pulssi, hengitystaajuus, veren happipitoisuus eli saturaatio ja verensokeri sekä otetaan sydänfilmi eli ekg.

Oireista riippuen myös muita mittauksia tai tutkimuksia voidaan tehdä. Haastattelussa selvitetään asiakkaan perussairaudet ja sairaushistoria sekä käytössä olevat lääkitykset ja mahdolliset allergiat.

Haastattelun yhteydessä hoitaja antaa asiakkaalle päivystyskäyntiä, hoitoa ja tulevia tutkimuksia koskevaa tietoa ja ohjeita. Hoitajan haastattelun aikana potilaalla on mahdollisuus kysyä toimintaohjeita päivystyskäynnin ajalle. Hoitaja miettii yhdessä potilaan kanssa, miten hänen olisi helpointa ja turvallisinta odottaa vastaanotolle pääsyä. Hoitaja ohjeistaa asiakasta, miten tulee toimia, jos vointi huononee odottamisen aikana.

Mikon mukana päivystyksessä

Ihmiset kulkevat edestakaisin ja aulan ovet avautuvat ja sulkeutuvat. Reilun puolen tunnin odottamisen jälkeen Mikko kutsutaan vastaanottohuoneeseen. Hoitaja pyytää Mikkoa riisumaan vaatteitaan ja istahtamaan tutkimuspöydän reunalle.

Hoitaja kyselee lisää Mikon vatsakivusta ja tekee tarvittavat mittaukset. Hoitaja ei havaitse tutkimuksissa mitään poikkeavaa ja kertoo lääkärin jatkavan tutkimuksia vastaanotolla. Vatsakivusta kysyttäessä Mikko kertoo kivun olevan aaltomaista ja tuntuvan keskellä vatsaa.

Hoitaja kysyy, tarvitseeko Mikko kipulääkettä. Koska kipu ei juuri nyt ole kovin voimakasta, Mikko kieltäytyy. Hoitaja kertoo, että Mikko voi halutessaan pyytää kipulääkettä myöhemmin. Mikko saa ohjeen olla syömättä ja juomatta ennen tutkimuksia ja lääkärin vastaanottoa. Lopuksi hoitaja kertoo tilaavansa verikokeita sekä virtsanäytteen ja ohjaa Mikon näytteenottoon.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


Hoitaja; Päivystys; Haastattelu

Päivitetty  15.8.2018