Tilanteen tunnistaminen

Erilaisissa sairauskohtauksissa ja vammoissa nopealla tilanteen tunnistamisella on suuri merkitys sairastuneen tai loukkaantuneen selviämisen ja jatkohoidon kannalta.

​​

Tilanteiden nopealla tunnistamisella ja uskalluksella reagoida erilaisiin tilanteisiin sekä hätäensiaputoimilla voidaan monissa tilanteissa vähentää merkittävästi loukkaantuneen tai sairastuneen henkilön lopullisten vaurioiden määrää.

Maallikoiden alkutoimet ja hätäilmoitus ovat tärkeässä roolissa, ja maallikko voi parantaa sairastuneen tai loukkaantuneen selviämismahdollisuuksia ja antaa ensihoitopalveluille mahdollisuuden auttaa.

Maijan mukana ensihoitopalvelussa

Maijan ystävä huomaa heti tilanteen ja tietää, että Maija sairastaa epilepsiaa ja hänellä on siihen lääkitys. Ystävä on käynyt ensiapukurssin ja nähnyt ennenkin Maijan kouristelun, Näin ollen hän tietää, miten hänen tulee tilanteessa toimia.

Ystävä suojaa Maijan päätä omilla käsillään, ettei Maija kolhisi päätään lattiaan tai muuten loukkaisi itseään enempää. Kuluu muutama minuutti ja Maijan kouristelu jatkuu edelleen. Maijan ystävä rauhoittelee ympärille kerääntyviä ihmisiä ja kertoo, ettei ole hätää ja tilanne varmasti rauhoittuu pian.
Samassa ystävä muistaa Maijan kertoneen, että tämä oli saanut myös aamulla kotona kouristuskohtauksen. Aamun kohtauksen aikana poikaystävä oli ollut paikalla auttamassa. Tuolloin Maijan kouristuskohtaus oli loppunut muutaman minuutin jälkeen. Aamulla Maija oli päättänyt olla hakeutumatta hoitoon, kun kouristuskohtaus oli loppunut. Maijan ystävä miettii tulisiko hänen sittenkin tehdä tilanteessa hätäpuhelu hätäkeskukseen…​


Edellinen sivuSeuraava sivu

  

Päivitetty  25.2.2019