Hätäilmoitus

Hätäkeskus toimii avun saamisen ensimmäisenä viranomaislinkkinä. Hätäkeskus vastaanottaa hälytykset, antaa toimintaohjeita sekä lähettää paikalle tarvittaessa ammattiapua.

Hätänumeroon 112 tulee soittaa aina kiireellisissä, todellisissa hätätilanteissa hengen, terveyden, omaisuuden tai ympäristön ollessa uhattuna tai vaarassa, tai jos on syytä epäillä näin olevan.

Suomessa on käytössä vain yksi hätänumero, 112. Hätänumero 112 toimii myös kaikissa EU-maissa ja voit soittaa hät​änumeroon 112 maksutta mistä tahansa puhelimesta ilman suuntanumeroa.

Hätänumeroon 112 voi soittaa myös ulkomaisesta matkapuhelinliittymästä. Tällöinkään et tarvitse erillistä suuntanumeroa, näppäile ainoastaan 112.

Ulkomailla ollessasi hätänumeroon soitto ohjautuu paikalliseen hätäkeskukseen. Mikäli matkasi ei suuntaudu EU-maahan, muista selvittää etukäteen matkakohteessasi käytössä olevat hätänumerot.

Jos hätänumero on hetkellisesti ruuhkautunut, älä sulje puhelinta! Kuulet nauhoitteen, jossa kehotetaan odottamaan hetki linjalla. Hätäpuheluihin vastataan mahdollisimman nopeasti ja aina soittamisjärjestyksessä.

Kun soitat hätänumeroon 112:

  • Vastaa kysymyksiin
  • Toimi annettujen ohjeiden mukaisesti
  • Lopeta puhelu vasta, kun saat luvan

​Maijan mukana ensihoitopalvelussa

Maijan kouristus on jatkunut noin kolme minuuttia ja ystävä suojaa edelleen Maijan päätä, ettei hän loukkaisi itseään pahemmin tilanteessa. Ystävä tekee ratkaisun ja päättää soittaa hätäpuhelun, koska Maija on saanut jo toisen kouristuskohtauksen saman päivän aikana.

Paikalla olisi myös kaupan henkilökuntaa ja vartija, joka ilmoituksen voisi tehdä, mutta Maijan ystävä ajattelee, että hänen on parempi tehdä ilmoitus, kun hän osaa tarvittaessa myös vastata hätäkeskuspäivystäjän mahdollisesti esitettäviin tarkentaviin kysymyksiin.

Hän soittaa hätäkeskukseen puhelimeen lataamansa 112 Suomi-sovelluksen kautta ja melkein välittömästi hätäkeskuspäivystäjä vastaa hänen soittoonsa. Maijan ystävä käyttää puhelimensa kaiutintoimintoa puhuessaan, jotta voi suojella edelleen molemmin käsin kouristelevan Maijan päätä.

Ystävä kertoo lyhyesti mitä on tapahtunut ja antaa tapahtumapaikan tarkan osoitteen, vaikka hätäkeskuspäivystäjä näkeekin tarkan sijainnin 112 Suomi-sovelluksen satelliittipaikannuksen avulla …​


Edellinen sivuSeuraava sivu

  

Päivitetty  15.8.2018