Tandvärk

Gå till ordlistan

Tandvärk

Skriv ut

​Tandvärk härstammar vanligast att det har uppstått ett hål i tänderna (kariesangrepp). Symtomens styrka kan variera från svaga ilningar i tänderna till en outhärdlig smärta. Tandvärk kan lindras med egenvård men för att kunna hitta orsaken till värken kräver alltid besök hos tandläkaren.

Tandvärk kan orsakas av ett avancerat kariesangrepp, en inflammation eller en visdomstand som uppvisar symtom. Ibland kan det också förekomma värk i samband med plombering, rotfyllning eller utdragning av en tand, när man besökt tandläkaren. Oftast börjar ilningar i tänderna när man förtär kalla, varma eller söta födoämnen. Också temperaturväxlingar eller perkussion kan orsaka värk. 

Egenvård

​Som första hjälpen till tandvärk kan man pröva smärtstillande medel (ibuprofen, paracetamol) som kan köpas på apoteket utan recept och som är lämpliga för en själv. Apotekspersonalen hjälper vid behov till med att välja rätt produkt. Att badda området som värker med kallt eller varmt kan vara till hjälp. 

Det är alltid bra att ta reda på orsaken till tandvärk hos tandläkaren, trots att värken skulle lugna sig i början.

När ska man kontakta hälso- och sjukvården?

​Det är bra att söka tandvård på grund av tandvärk, trots att värken skulle lugna sig. Om du har tandvärk och tydlig svullnad i området kring ansiktet, kontakta genast tandläkarjouren. ​

Mer information

Anvisningens producenter

​​​​​Professionella inom akutvården har producerat anvisningen i samarbete med Terveyskirjasto.​​​

​​

Uppdaterad  1.5.2021

Kyllä