Munsår (munherpes)

Gå till ordlistan

Munsår (munherpes)

Skriv ut

​Munsår (munherpes) är en infektion som orsakats av viruset Herpes simplex, vanligen i munnens, läpparnas och ansiktets område. Besväret är ganska lätt att identifiera och läker vanligen utan någon behandling. För munsårets egenvård finns det lokala vårdprodukter.

Herpesvirus sprider sig i nära kontakt, till exempel när man kyssar. Den största delen av medelålders finländare bär Herpesvirus i kroppen. Den första smittan orsakar vanligtvis inte några symtom, men viruset finns kvar i smittbärarens kropp, varifrån det kan aktiveras av flera olika orsaker. Oftast är det förkylning, solen, stress, menstruation eller åtgärder i munområdet som orsakar att viruset aktiveras. Var tredje person som blivit infekterad kommer att ha infektionen på nytt åtminstone en gång i livet. En liten andel personer kan ha herpes på nytt även en gång i månaden. 

Symtom

​Herpes återkommer på sitt smittområde. De första symtomen som förekommer består vanligen av domningar, sveda och klåda på huden. Efter detta, vanligen senast nästa dag, uppstår blåsor som är typiska för herpes. Blåsorna kan finnas i läpparna, näsborrarna eller någon annanstans i ansiktet. Ibland kan herpes visa symtom också på fingret, i könsorganen eller i skinkorna. Herpes som återkommer orsakar inte alltid alls några synliga symtom. När blåsorna går sönder, förändras de till smärtsamma sår. Herpes kan smitta till andra människor så länge som det finns synliga blåsor eller skorpor i huden eller på slemhinnor.

Egenvård

​Blåsorna och skorporna vid herpesinfektion läker sig själva och en nästan symtomfri herpes behövs inte behandlas. Herpes kan smitta och därför ska man undvika att röra blåsorna och skorporna samt ta hänsyn till risk för infektion i hobbyer som kräver kontakt (till exempel kampsport). Man kan lindra herpessymtom med krämer som kan köpas på apoteket utan recept, men det finns inget starkt bevis på deras effekter. Apotekspersonalen hjälper vid behov till med att välja rätt produk​t.​

Det tar ända från några dagar upp till 3–4 veckor för herpes att läka.

När ska man kontakta hälso- och sjukvården?

​Det är värt att kontakta hälso- och sjukvården om

  • symtomen är svåra (feber och illamående) och det finns blåsor över ett stort område.
  • det, förutom herpessymtomen, förekommer också symtom på en hornhinneinfektion i ögat (ensidig smärta i ögat, ögat rinner, rodnad, känsla av skräp, ljuskänslighet eller försämrad syn).
  • herpes orsakar ansiktsförlamning. ​Symtomen på ansiktsförlamning är: smärta i området kring örat, den ena mungipan hänger, oförmåga att rynka pannan, stänga ögat eller vissla, intensifiering av ljud och torrhet i ögat som sluts dåligt.
  • herpes orsakar lymfkärlsinflammation (en linjär rodnad från handen mot armhålan eller från könsorganen mot de närmaste lymfkörtlarna, inga typiska herpesblåsor).
  • herpes återkommer oftare än sex gånger om året.

Mer information

Anvisningens producenter

​​​​​Professionella inom akutvården har producerat anvisningen i samarbete med Terveyskirjasto.​​​

​​

Uppdaterad  1.5.2021

Kyllä