Halsbränna

Gå till ordlistan

Halsbränna

Skriv ut

​Med halsbränna avses den brännande smärtan eller den obehagliga känslan bakom bröstbenet. Symtomet är vanligt och har ofta med måltiden att göra. Halsbränna kan behandlas med hemmakurer. 

Halsbränna känns ofta som en brännande känsla runt nedre delen av bröstbenet, men kan också kännas på ett ställe högre upp och stråla ut till nacken. Halsbrännan orsakas av att den sura magsaften stiger upp in i matstrupen vilket känns som en bitter smak i munnen. Halsbränna tilltar ofta efter att man ätit sur eller för tung mat. Åtsittande kläder, bockning och liggande ställning kan öka symtomen. Bakgrunden till den ofta återkommande halsbrännan kan vara en refluxsjukdom, som är en funktionell störning i magsäcken och matstrupen.

Egenvård

​De tillfälliga symtomen på halsbränna kan lindras med syrablockerande läkemedel som kan köpas på apoteket utan recept. Apotekspersonalen hjälper vid behov till med att välja rätt produkt. Egenvårdsläkemedel kan användas i ett par veckor. Det kan ta några dagar innan symtomen försvinner. 

För att minska och lindra halsbränna lönar det sig att undvika mat som irriterar magen (sur mat och frukt, kaffe, fet mat och choklad), tung mat innan man går och lägger sig, riklig alkoholförbrukning och rökning. Viktkontroll kan också hjälpa till.

Att höja huvudändan av sängen kan tygla halsbränna på natten.

När ska man kontakta hälso- och sjukvården?

​Det är värt att kontakta hälso- och sjukvården om

  • halsbränna förekommer flera gånger i veckan under långa perioder.
  • halsbränna förekommer första gången och du är över 50 år.
  • halsbränna är pågående, återkommande eller kraftig eller smärta strålar ut från magen till ryggen.
  • det, förutom en brännande känsla, förekommer smärta i magen eller i bröstet.
  • det till halsbränna hör illamående, kräkningar, svårigheter att svälja eller viktminskning.
  • egenvård inte hjälper till.
  • känslan av halsbränna har med ansträngning att göra.

Du kan göra en mer specifik symtombedömning av halsbränna i Omaolo webbtjänsten. Enkäten hjälper dig att bedöma när och vilken typ av behandling du ska söka. 

Om det förekommer överraskande eller plötslig/akut smärta i magen eller i bröstet, bör vården sökas omedelbart. Symtomen kan vara tecken på en hjärtrelaterad smärta. Man måste agera likaså om till symtomen på halsbränna hör blodiga kräkningar eller svårigheter att svälja.  

Mer information

Anvisningens producenter

​​​​​Professionella inom akutvården har producerat anvisningen i samarbete med Terveyskirjasto.​​​

​​

Uppdaterad  1.5.2021

Kyllä