Vårta

Allmänt

Vårtor (verruca vulgaris) är godartade hudförändringar som orsakas av människans papillomvirus (HPV). I allmänhet förekommer de på händerna och fötterna, men de kan förekomma nästan på vilken del av kroppen som helst. Vårtor är skrovliga, hudfärgade upphöjningar. Man kan i synnerhet när man behandlar dem se punktformade blodutgjutningar. Vårtor kan spricka och särskilt på fotsulan kan de vara väldigt smärtsamma.

Vårtor förekommer i synnerhet hos barn och unga vuxna. Vårtor i vuxen ålder sitter längre än i barndomen, upp till flera år. Vårtor försvinner också utan behandling, när kroppen utvecklar motgift mot viruset. Störningar i immunförsvaret och medicineringar kan göra att vårtorna läker långsammare eller till och med hindrar läkningen.

Det kan vara svårt att hindra vårtsmitta, för deras inkubationstid och smittosätt känner man inte exakt till. När man rör sig barfota i offtentliga utrymmen eller river på vårtorna så kan vårtorna smitta lättare.

Egenvård

På apoteket finns det många olika vårtpreparat, till exempel vårtplåster eller flytande behandlingsmedel. Apotekets personal hjälper till att hitta rätt preparat och de ska användas enligt förpackningsanvisning.

I allmänhet baseras vårtpreparatens effekt på deras verkningar att smälta eller fräta vårtförhårdnaden, då de är lättare att behandla genom att slipa dem mellan behandlingarna. De kan också starta en motgiftsbildning. Det lönar sig inte att börja ta bort en vårta genom att klippa den eller tälja den på grund av infektionsrisken.

Frysbehandlingsspray som är avsett för behandling av vårtor, kan snabba på att vårtor på händerna blir bra men på vårtor i fotsulan har det ingen effekt.

När ska man kontakta hälso- och sjukvårdspersonal?

Om det trots egenvård finns mycket vårtor, de är smärtsamma eller kosmetiskt på svåra platser lönar det sig att ta kontakt med hälso- och sjukvårdspersonal, i synnerhet om man använder någon medicinering som dämpar immunförsvaret.

Föregående sida Nästa sida
 

Uppdaterad  3.6.2020