Tandvärk

Allmänt

Tandvärk är ett mycket vanligt besvär. Det kan variera från en liten ilning till rejäl smärta, då till och med en lätt beröring kan vara olidlig. Bakgrunden kan vara långtgående karies i tanden, inflammation eller en visdomstand som framkallar symptomen.

Ibland kan värk också förekomma efter att man varit på tandläkarbesök för lagning, rotfyllning eller borttagning av tand. Ofta börjar ilningarna när man äter något kallt eller sött. Till och med luftströmmar kan orsaka ilningar.

Egenvård

Till första hjälpen för tandvärk lönar det sig att prova smärtstillande läkemedel som kan köpas på apoteket utan recept. Apotekspersonalen hjälper dig att välja lämplig produkt. Det lönar sig även att prova kyl- och värmepåsar. Fluorhaltig tandkräm lönar det sig att använda för att minska ilningarna.

När ska man kontakta hälso- och sjukvårdspersonal?

Orsaken till tandvärk ska alltid utredas hos tandläkare, fast värken skulle minska till en början. Om det förutom värk uppstår tydlig svullnad i ansiktsområdet, finns det skäl att vara i kontakt med tandläkarjouren.

Om det i bakgrunden finns en sådan bakomliggande sjukdom eller medicinering, som gör att immunförsvaret försvagas, ska man ta kontakt med hälso- och sjukvårdspersonal i enlighet med den egna behandlande läkarens ordinationer.

Föregående sida Nästa sida
 

Uppdaterad  3.6.2020