Svamp i underlivet

Allmänt

Svampinfektion är den vanligaste infektionen i underlivet. Den vanligaste orsaken är svampen candida albicans, som normalt också finns på människans hud, slemhinnor och matsmältningskanal. I lämpliga förhållanden ökar mängden av svampen candida och blir för stor, och då uppstår svampinfektion.

Faktorer som utsätter för svampinfektion är bland annat användning av antibiotika, diabetes, och kost som innehåller mycket socker. Även trånga kläder eller bindor kan öka symptomen.

Typiska symptom är att det svider mycket, klåda, lätt svullnad i blygdläpparna samt flytningar som har klumpar, är ljusa och inte luktar. Flytningarna kan även vara vattniga och gråaktiga. Slemhinnan kan vara irriterad, rodnande och där kan finnas små sår. Allmänna symptom som till exempel feber och magsmärtor förekommer vanligen inte.

Egenvård

Om man tidigare har haft svampinfektion i underlivet och symptombilden är bekant, kan sjukdomen behandlas med läkemedel som kan köpas på apoteket utan recept (vagitorium, läkemedelskapslar som innehåller flukonazol, olika krämer). Apotekets personal hjälper vid behov till med att hitta rätt produkt. Produktförpackningens bruksanvisningar ska följas. Försiktighet ska iakttas vid egenvård, för symptomen kan också bero på andra orsaker, som kräver annorlunda behandling.

Det är viktigt med god personlig hygien för att förhindra att symptomen förnyas. Onödig och överdriven tvätt med tvål ska ändå undvikas. Tvättmedlets pH ska vara under 7.

Vid WC-besök ska underlivet torkas framifrån bakåt. Det lönar sig att använda luftiga underkläder och att fästa uppmärksamhet vid valet av bindor och att prova olika alternativ, kraftigt parfymerade ska undvikas.

I kosten lönar det sig att undvika produkter som innehåller mycket socker, men bakverk där man använt jäst behöver man inte undvika.

För behandling av svampinfektion ska bara användas produkter avsedda för egenvård som kan köpas på apoteket.

När ska man kontakta hälso- och sjukvårdspersonal?

Det finns skäl att vara i kontakt med hälso- och sjukvårdspersonal om

  • det är första gången man har symptom.
  • det är fråga om en person under 16 eller över 60 år.
  • man har svampinfektioner ofta.
  • flytningarna är oregelbundna och blodiga eller luktar illa.
  • det förutom vanliga symptom är smärta i nedre delen av magen och/eller feber eller att det med symptomen är svårt att urinera.
  • det förekommer blåsori könsorganen, uppstår misstankar om könssjukdom eller om partnern också har symptom.
  • symptomen inte lättar med egenvård på tre dygn eller blir bra på en vecka.
  • symptomen blir värre under behandlingen.

På annat ställe i Hälsobyn

Föregående sida Nästa sida
 

Uppdaterad  3.6.2020