Solbränd hud

​Allmänt

Solbränna är hudens inflammationsreaktion. Den största risken för det i Finland är från början av våren till augusti. Redan efter att ha blivit utsatt för solljus ett par timmar börjar huden att bli röd och öm.

Vid ekvatorn bränns en ljus och oskyddad hud året runt redan efter att ha blivit utsatt för solljus i 10 minuter. Huden kan även bli överkänslig mot solljus efter inverkan av några läkemedel och vissa växter.

Vid svår, andra gradens solbränna kan symptomen vara svullnad, klåda, hetta, smärta och att blåsor bildas. Om stora hudområden har bränts, kan det förekomma allmänna symptom som huvudvärk, illamående och frossbrytningar. Symptomen är som kraftigast 12-24 timmar efter att huden blivit utsatt.

Egenvård och solskydd

Skyddscremer finns det anledning för alla att använda även under den finska sommaren, i vårsolen och ute i snön. Man bör undvika att vara i solen mitt på dagen (kl. 11 – 15). Med långärmade kläder och hatt med brätte kan man effektivt skydda sig mot solbränna.

Det lönar sig att kyla ner solbränd hud med kallt vatten och omslag. Det känns bättre om man dricker något svalt. På huden kan man sätta hydrokortisonsalva ett par gånger om dagen och man kan ta värkmedicin mot smärtan. Man kan också få hjälp genom att använda hydrokortisontabletter enligt anvisningarna på förpackningen. Apotekspersonalen hjälper till med att välja preparat.

Lindriga symptom blir bra av sig själv på ett par dagar. Om huden redan har hunnit flagna så kan man använda vanlig baskräm (lotion) som kan köpas på apotek.

När ska man kontakta hälso- och sjukvårdspersonal?

Om det solbrända området med blåsor är stort eller det tillhör allmänna symptom (huvudvärk, illamående och feber) finns det skäl att vara i kontakt med hälso- och sjukvårdspersonal.

Föregående sida Nästa sida
 

Uppdaterad  2.6.2020