Ont i halsen och svalginfektion

Allmänt

Orsaken till ont i halsen kan vara inflammationer förorsakade av olika virus eller bakterier i området kring svalg och hals (svalg, halsmandlar, sköldkörteln) eller skador på slemhinnan. Snuva orsakad av förkylning eller allergi orsakar täppt näsa, då andningen mer sker via munnen och torkar ut halsen och orsakar smärta. Även många ämnen kan irritera slemhinnan i svalget och orsaka smärta (kemikalier, tobak, damm). Känslan av att ha en klump i halsen och att det gör ont att svälja kan bero på att man spänner struphuvudet eller på neurologisk störning eller till och med på fel användning av rösten.

Virussjukdomars symptom är i allmänhet hosta, snuva, hes röst, ögats bindhinneinflammation, diarré, magvärk, blåsor på munnens slemhinnor eller eksem typiska för virussjukdomar. Halsont kan stråla ut i öronen, utan att det är inflammation i öronen.

Vid kronisk svalginflammation är svalget hela tiden litet ömt och det kan bildas vita, hårda och illasmakande knölar, proppar i munnen.

Typiska fynd av bakterien angina (Strepokock A) som orsakar svalginfektion är att symptomen börjar snabbt, kraftig halsont, feber (över 38 °C), halsmandlarnas vita prickar eller läggningar, ömma och svullna lymfkörtlar under hakan och huvudvärk. Till streptokock A-infektioner hör i allmänhet inte hosta eller snuva. Bakterieinfektion konstateras med svalgodlingsprov eller StrA-snabbtest.

Egenvård

Akut svalginflammation orsakad av virus är i allmänhet lindrig och går över av sig själv, men symptomen kan finnas kvar länge. Det är ganska vanligt att även bakterierelaterad svalginflammation blir bra av sig själv.

Halsont orsakad av förkylning kan man behandla själv:

Varma drycker, antiinflammatoriska och smärtstillande läkemedel underlättar symptomen. Det lönar sig även att prova olika bedövande sugtabletter. Apotekets personal hjälper till att välja rätt produkt. Det är bra om man sköter vätskebalansen, när man är febrig borde man dricka mer än normalt. Under sjukdomstiden ska man undvika ansträngande idrott.

När ska man kontakta hälso- och sjukvårdspersonal?

Det finns skäl att vara i kontakt med hälso- och sjukvårdspersonal på grund av halsont, om

  • det blir svårt att andas
  • det förekommer svullnad i området kring svalg, hals och ansikte
  • allmäntillståndet försvagas plötsligt
  • det blir svårt att öppna munnen
  • det är svårt att svälja saliv och vätska
  • talet blir grötigt
  • smärta framträder på ena sidan
  • det finns ett främmande föremål i svalget
  • det har hamnat frätande ämne i svalget
  • det blir mer ont i halsen liggandes

Om symptomen inte lättar på en vecka och smärtan blir värre trots egenvård, är det bra att vara i kontakt med hälso- och sjukvårdspersonal för att utreda symptomen.

Föregåen​de sida Nästa sida
 

Uppdaterad  3.6.2020