Löss

Allmänt

Huvudlöss är parasitdjur på några millimeter, som behöver blod från människan för att leva. Löss förekommer i håret i synnerhet bakom öronen och i nacken. I allmänhet är det svårare att urskilja själv lössen från håret, men deras mannagrynsliknande ägg det vill säga gnetter kan lätt ses i håret nära hårbotten.

Löss förökar sig snabbt. Honlöss värper ett hundatal ägg under sin livstid (cirka en månad) och dess ägg kläcks efter ungefär 10 dagar. Det ljusa äggskalet kan bli kvar i håret upp till flera månader.

Betten orsakar ibland svår klåda. På grund av att man kliar sig kan huden bli infekterad och orsaka hetta, rodnad, svullnad och ömhet. Symptom förekommer inte alltid.

Löss orsakar ofta epidemier i skolor, daghem och andra vårdinrättningar. De sprids genom kontakt hår mot hår. Löss sprids lätt vid användning av samma kammar och borstar eller via bäddkläder och möbler. I synnerhet på hösten och vintern sprider sig parasiterna genom huvudbonader och sjalar. Det beror inte på dålig hårhygien om man får löss och upprepad hårtvätt hindrar inte man får löss.

Egenvård

Den bästa behandlingen är förebyggande. För att hitta löss och ägg kan man använda en kam med täta tänder. Håret kammas systematiskt igenom över hela huvudet två gånger. Endast de som har fått löss behandlas, men alla familjemedlemmars hår ska ändå kontrolleras.

På apoteket kan man utan recept köpa lusschampo, som används i enlighet med förpackningsanvisningen. Ytterligare hjälp när det gäller användningen av produkterna får du från apotekspersonalen. Håret måste noggrant kammas igenom helt med en tät luskam före och efter schampobehandlingen. Dagligen under två veckor fortsätter man att kamma med luskammen. Behandlingen med lusschampo upprepas efter 2 veckor. Det finns också skäl att komma ihåg andra åtgärder för att få bukt med lössen (till exempel tvätt av bäddkläder och huvudbonader).

Man bör alltid underrätta barnets närmaste krets (barnens föräldrar), skola och daghem om löss för att förebygga epidemi. Huvudbonader och halsdukar lönar det sig att ha i jackärmen.

När ska man kontakta hälso- och sjukvårdspersonal?

Om lössen inte försvinner trots god egenvård och förebyggande av ny spridning, kan man för behandling föreskriva läkemedel för avhysning som tas genom munnen. För att få medicineringen ska man vara i kontakt med hälso- och sjukvårdspersonal.

Fö​regående sida Nästa sida
 

Uppdaterad  3.6.2020