Köldskador

​Allmänt

Köldskador förekommer i synnerhet i kroppsdelar långt ut (öron, näsa, fingrar, tår, kinder). När temperaturen utanför kroppen sjunker, försvagas hudens blodcirkulation, för kroppen försöker främst behålla kroppens normala temperatur.

Det som ökar risken för att köldskador ska uppstå är kyla, fuktig vind, fuktiga kläder, rökning och olika sjukdomar och läkemedel, som påverkar blodcirkulationen långt ut i kroppen.

Vid ytliga köldskador på huden så sticker det och det kan till och med göra ont i huden. Huden blir vaxartat vit och den känns hård. Efter det får huden känslobortfall och i detta skede slutar eventuell smärta.

Vid djupare köldskador skadas förutom hudens färg även vävnaden under huden. Även då är huden utan känsel och hård. En köldskadad extremitet tål inte att belastas och att pressas, huden kan bli blåaktig och svullen. Det kan även uppstå blåsor på huden. Det köldskadade hudområdet kan till och med gå i kallbrand.

Vid djupare köldskador ska man alltid genast åka till läkare. Den största delen av vävnadsskadorna uppstår vid upptiningstillfället på grund av inflammationsreaktion.

Egenvård och första hjälpen

Behandling av små, lokala och ytliga köldskador går bra i hemförhållanden. Vid behandlingen är det viktigt att söka sig till en varm och skyddad plats. Det köldskadade området kan värmas genom att trycka på köldskadan lätt med handen, det köldskadade området får inte masseras eller gnidas.

Det köldskadade området kan även värmas snabbt i 37 - 40-gradigt vatten ungefär 20-30 minuter. Huden värms tills hudfärgen och känseln blir normala och förhårdnaden försvinner. Vid öppen eld får man inte värma en köldskada, för de kan dessutom orsaka en brännskada. Det är bra att skydda det uppvärmda stället med torra kläder.

För att lindra smärta lönar det sig också att ta smärtstillande läkemedel, för när köldskadan börjar tina, så kan den vara riktigt smärtsam. Även varm dryck eller soppa gör att det känns bättre. Alkohol och rökning ska undvikas under behandlingen.

Användning av olika så kallade köldkrämer ska undvikas, för de kan till och med förvärra en köldskada.

När ska man kontakta hälso- och sjukvårdspersonal?

Det finns skäl att vara i kontakt med hälso- och sjukvårdspersonal, om

  • hudfärgen, känseln eller temperaturen inte återkommer på en timme.
  • det bildas blåsor på huden eller det uppstår misstanke om en djupare köldskada.
  • det köldskadade området är stort, såsom hela extremiteten eller en stor del av extremiteten.

Om den köldskadade personens kroppstemperatur i sin helhet är märkbart nedsatt och personen lider av hypoptermi så finns det skäl att uppsöka vård genast. Vid nödsituation ska man ringa nödnumret 112.

Föregående sida Nästa sida
 

Uppdaterad  3.6.2020