Herpes i munnen

Allmänt

Läppherpes är en vanlig infektion i området kring mun, läppar och ansikte orsakad av viruset herpes simplex. Viruset sprider sig genom närkontakt, dropp- och beröringssmitta, och den största delen av finländarna bär på det i sin kropp.

Den första smittan orsakar vanligen inga symptom. Flera olika orsaker kan få viruset att aktiveras. Det är vanligt att herpes förnyas.

De första symptomen är att det svider, kliar, bränner eller rodnar på huden eller slemhinnorna. Efter det uppstår blåsorna, för vissa också snabbt, för andra först följande dag. När blåsorna går sönder börjar de göra ont och bilda sår och efter några dagar blir det sårskorpor.

Det finns mest herpesvirus och smittan är som störst just då blåsorna och skorporna finns.

Egenvård

Herpesinfektionens blåsor och sårighet blir bra av sig själv utan behandling på ungefär 1-4 veckor och herpes med lindriga symptom behöver man inte behandla. Med läkemedel som kan köpas utan recept kan symptomen lindras. Apotekspersonalen kan hjälpa dig att välja lämpligt preparat.

När ska man kontakta hälso- och sjukvårdspersonal?

Det finns skäl att vara i kontakt med hälso- och sjukvårdspersonal om

  • herpessymptomen är kraftiga och omfattande.
  • herpesen sprider sig till ögonen eller nära ögonen.
  • det uppstår symptom på förlamning i ansiktsnerverna.
  • du har en sjukdom eller medicinering som påverkar hur kroppens immunförsvar fungerar.

Om herpes förnyas ofta, kan du vid behov vara i kontakt med hälso- och sjukvårdspersonal för bedömning av förebyggande läkemedelsbehov.

Föregående sida Nästa sida
 

Uppdaterad  3.6.2020