Diarré och kräkningar hos en vuxen

​Allmänt

Vanligen orsakas magsjuka och diarré av en plötslig tarminflammation. Sjukdomen kan börja snabbt med kraftiga kräkningar och vattnig diarré. Till sjukdomen hör kramper i magen och ofta också feber. Normalt går akut magsjuka och diarré över av sig själv på 1-3 dagar.

Egenvård

Den viktigaste och främsta behandlingen är att få vätska. Under en dag borde man dricka flera liter olika drycker, att dricka ofta och små mängder vätska åt gången. Man borde även få i sig vätska som innehåller salt under dagen, så att kroppens saltbalans inte blir lidande.

Lätt mat och lättsmält mat får man äta, även om det kan orsaka mer magknip. Maten absorberas i tarmarna nästan helt normalt trots diarréen. Ett par dagars matfasta orsakar inga skador, bara man ser till att få i sig mångsidigt med energihaltig vätska (utspädda safter, vatten, te, bärsoppor, kött- och grönsaksbuljong). Vätska absorberas alltid. Drycker som är mjölkbaserade, koffeinhaltiga och innehåller sötningsmedel rekommenderas INTE. Energidrycker finns det också skäl att undvika.

Hemma kan man själv göra vätskeersättning: Blanda 1 liter juice (gärna apelsinjuice) + 1 liter vatten + 1 tesked salt. Dryckens naturliga socker hjälper saltet och vattnet att absorberas. Man bör fästa särskild uppmärksamhet vid att äldre och barn får tillräckligt med vätska i sig, för de kan inte alltid säga att de känner törst. Mörkare färg än normalt på urinen tyder på vätskebrist.

På apoteket kan man utan recept köpa läkemedel som lugnar ned tarmen som till exempel Floridral, Osmosal, mjölksyrebakterier, probiotika som Precosa. Läkemedel mot diarré som kan köpas utan recept (till exempel Imodium) kan man använda genom att följa bipacksedeln, men det får inte ges till små barn. Apotekspersonalen hjälper till vid val av rätt läkemedel.

Magsjuka och diarré är i allmänhet mycket smittsamma, därför måste man sköta hand- och mathygienen bättre än normalt. Man kan komplementera med handdisinfektionsmedel.

När ska man kontakta hälso- och sjukvårdspersonal?

Personer som på grund av bakomliggande sjukdom eller medicinering har uppmanats att lättare kontakta hälso- och sjukvårdspersonal har skäl att följa råd de fått.

Det finns skäl att vara i kontakt med hälso- och sjukvårdspersonal om

  • det till symptomen hör kraftiga magsmärtor
  • symptomen har börjat under en utlandsresa eller efter den
  • diarrén/kräkningarna är svåra och hälsotillståndet är värre än när man normalt är sjuk
  • man har över 38,5 graders feber
  • avföringen/kräkningarna är påtagligt blodiga
  • symptomen har börjat under en antibiotikakur

Om diarréen och kräkningarna fortsätter över en vecka och man har feber längre än fyra dygn, finns det skäl att uppsöka hälso- och sjukvårdspersonal för bedömning.

 

Uppdaterad  2.6.2020