Bältros

Allmänt

Bältros (herpes zoster) orsakas av vattkoppsvirus, som har blivit kvar i nervrötterna i ryggen inaktiva efter att man haft vattkoppor. I bältros aktiveras vattkoppsvirus på nytt och förflyttar sig längs nerven till huden och orsakar ett typiskt utslag med blåsor.

Bältros förekommer vanligen i ansiktet eller på kroppen och bara på ena halvan av kroppen sett från mittlinjen. På kroppen är utslagen i enlighet med namnet som ett bälte. I ansiktet kan bältros sprida sig till ögonen, öronen eller slemhinnorna.

Om kroppens immunförsvar på grund av sjukdom eller läkemedel är kraftigt nedsatt, kan viruset orsaka en aggressiv infektion över hela kroppen, som kan vara mycket farlig.

De första symptomen är smärta på huden, sveda och huden är känslig för beröring. Efter några dagar börjar huden på ena sidan att rodna och det bildas nästan alltid små blåsor på huden. Det kan förekomma feber och illamående. Blåsorna ökar under ungefär en veckas tid och börjar efter det att bilda skorpor. Det läker på 4-6 veckor, men värken kan sitta kvar i hudområdet i månader, ibland till och med i flera år.

Egenvård

Lindrig bältros läker i allmänhet av sig själv inom ungefär fyra veckor. För värken kan man ta smärtstillande läkemedel som passar en själv eller antiinflammatoriska smärstillande läkemedel och det lönar sig att duscha området med utslagen. I blåsstadiet kan viruset som orsakar bältros smitta till andra människor, som inte har haft vattkoppor.

När ska man kontakta hälso- och sjukvårdspersonal?

Det finns skäl att vara i kontakt med hälso- och sjukvårdspersonal, om

  • bältrosen är aggresiv i ansiktet, den kan sprida sig till ögat eller örat och orsaka ytterligare komplikationer.
  • immunförsvaret på grund av sjukdom eller medicinering är nedsatt.
  • det uppstår svåra smärtor eller det bildas mycket blåsor.
  • allmäntillståndet blir sämre.
  • det är en äldre person som har bältros.
Föregående sida Nästa sida
 

Uppdaterad  3.6.2020