Åderbråck

Allmänt

Med åderbråck avses nedsatt cirkulation i benens vener, då finns det i benen ytliga, utvidgade vener, bråck. Den nedsatta funktionen beror på strukturella förändringar i venernas väggar och på att klaffarna i venerna försvagas. Detta orsakar att blodet flödar tillbaka när människan står. Om flera klaffar har blivit skadade, ökar trycket i venerna och de ytliga venerna utvidgas och det uppstår åderbråck.

Symptomen till åderbråck är i allmänhet svullnad, som är värst på kvällarna, synliga knöliga åderbråck, värk och smärta, klåda på huden och åtstramning, sårighet och eksem som går sönder och ibland benägenhet till sendrag. Då man står länge ökar i allmänhet symptomen.

Ålder, arvsanlag, kvinnokön, övervikt och för kvinnor förlossningar gör en mottaglig för åderbråck.

Egenvård

Den primära behandlingen är att använda kraftiga stödstrumpor som är gjorda efter de egna måtten. De hindar de ytliga venerna från att utvidgas. Det är bra att förebygga svullnad med lätt motion, till exempel genom att promenera. Det är bra att undvika att stå länge och när man sitter lönar det sig att ha benen i högläge till exempel på en annan stol. Eftersom övervikt utsätter för åderbråck, så borde viktnedgång övervägas.

När ska man kontakta hälso- och sjukvårdspersonal?

  • Huden på åderbråcket är känslig och den kan lätt gå sönder och blöda. Om det blöder ofta lönar det sig att kontakta hälso- och sjukvårdspersonal för bedömning av vårdingrepp.
  • Om svullnaden och värken ökar märkbart är det bra att vara i kontakt med hälso- och sjukvårdspersonal.
Föregående sida Nästa sida
 

Uppdaterad  3.6.2020