Oulun seudun yhteispäivystys

Oulun seudun yhteispäivystyksessä hoidetaan äkillisiä terveysongelmia tilanteissa, joissa hoitoa ei ole turvallista siirtää seuraavaan päivään.

​​​​​​​​​

​Oulun seudun yhteispäivystys (OSYP) toimii Oulun yliopistollisen sairaalan yhteydessä Oulun Kontinkankaalla. Oulun seudun yhteispäivystys tuottaa erikoissairaanhoidon laajan palvelutason päivystyspalveluita koko Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin asukkaille.

Yhteispäivystyksessä toimii samoissa tiloissa sekä perusterveydenhuollon että erikoissairaanhoidon laajan palvelutason päivystys.

Yhteispäivystys vastaa jäsenkuntiensa perusterveydenhuollon ilta- ja viikonloppupäivystyksestä:

  • Jäsenkuntia ovat Oulun lisäksi Hailuoto, Ii, Kempele, Liminka, Lumijoki, Muhos, Pudasjärvi, Pyhäntä, Siikalatva, Tyrnävä, Utajärvi ja Vaala.​​

Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon päivystyksen tilat ovat yhteiset ja kaikille asiakkaille on käytössä yksi yhteinen sisäänkäynti. Potilaan ei tarvitse tietää onko hän tulossa asiakkaaksi perusterveydenhuollon vai erikoissairaanhoidon päivystykseen. Yhteispäivystyksen henkilökunta tekee arvion tarvittavasta hoidosta ja ohjaa potilaan oikeaan paikkaan.

Ennen yhteispäivystykseen hakeutumista on suositeltavaa soittaa Päivystysapuun päivystyskäynnin sujuvoittamiseksi ja oikea-aikaisen palveluohjauksen varmistamiseksi.

Päivystysapu palvelee numerossa 116117.

Päivystysapuun voi soittaa aina, jos on epävarma siitä miten tulisi toimia äkillisen terveysongelman kanssa. Päivystysapu palvelee ympärivuorokauden ja puheluihin vastaavat kokeneet ja koulutetut​ terveydenhuollon ammattilaiset. Oman terveysaseman ollessa auki soitetaan ensijaisesti sinne.

Hätätilanteessa tulee aina soittaa hätänumeroon 112.

Ilmoittautumisohjeet

Yhteispäivystyksessä on käytössä vuoronumerojärjestelmä. Asiakkaat pyydetään ilmoittautumiseen tulojärjestyksessä. Vuorossa oleva numero näkyy taulussa ilmoittautumisen yläpuolella ja odotusaulassa. Läpikulku päivystyksestä muualle sairaalaan on estetty. Ilmoittautumisen jälkeen henkilökunta avaa ovet ja ohjaa asiakkaat sisälle päivystykseen.

Hoidon tarpeen arviointi

Yhteispäivystyksessä kokenut sairaanhoitaja tekee kaikille asiakkaille hoidon tarpeen ja kiireellisyyden arvioinnin. Asiakkaan tarvitsemat tutkimukset ja hoito toteutetaan kiireellisyyden mukaisessa järjestyksessä. Äkillinen terveysongelma voi hoidon tarpeen ja kiireellisyyden arvion jälkeen paljastua luonteeltaan sellaiseksi, ettei se vaadi hoitoa yhteispäivystyksessä. Tällöin asiakas saa oireiden mukaista terveysneuvontaa ja hänet ohjataan ottamaan yhteyttä omalle terveysasemalle seuraavana arkipäivänä. Mikäli asiakkaan vointi heikkenee hoidon tarpeen arvion jälkeen ennen omalle terveysasemalle hakeutumista, hänen tulee olla uudelleen yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen. ​

Sairaanhoitajan vastaanotto

Yhteispäivystyksessä toimii sairaanhoitajan vastaanotto iltaisin ja viikonloppuisin. Sairaanhoitaja ottaa vastaan ja hoitaa itsenäisesti vastaanotollaan sellaisia potilaita joiden hoito ei vaadi välitöntä lääkärin arviota. Tarvittaessa sairaanhoitaja konsultoi toimintaa ohjaavaa terveyskeskuslääkäriä. Sairaanhoitajan vastaanotolta potilas voidaan ohjata tarvittaessa päivystävälle lääkärille tai ottamaan yhteyttä omalle terveysasemalle.​

Vierailut päivystyksessä ja potilastiedustelut

Päivystyksessä ei ole varsinaisia vierailuaikoja. Saattajien ja omaisien määrää voidaan joutua rajoittamaan muiden asiakkaiden intimiteettisuojan takaamiseksi.

Omaisia koskevia tietoja voi kysyä puhelimitse numerosta 08 315 2688. Tietoja annetaan vain asiakkaan lähiomaisille.​

Potilasmaksut

Arkisin klo 20.00 – 8.00 sekä lauantaisin, sunnuntaisin ja pyhäpäivinä

  • 41,20 euroa jokaiselta käynniltä lääkärin vastaanotosta
  • 24,70 euroa jokaiselta käynniltä sairaanhoitajan vastaanotosta

Arkisin klo 8.00 – 20.00 muille kuin sopimuskuntien asukkaille

  • 20,60 euroa jokaiselta käynniltä lääkärin ja –hoitajan vastaanotosta

Arkisin klo 8.00 – 20.00 sopimuskuntien asukkaille

  • oma terveyskeskus laskuttaa ja lähettää terveyskeskuslaskun käynneistä kotiin
  • Maksut koskevat 18 vuotta täyttäneitä asiakkaita. Jos sairaudenhoito vaatii terveyskeskuslääkärin lisäksi sairaalalääkärin tutkimusta tai hoitoa, peritään poliklinikkamaksu terveyskeskusmaksun sijaan. Poliklinikkamaksun perimiselle ei ole ikärajaa.

Kahvio, välipala- ja pankkiautomaatti

Yhteispäivystyksen odotustiloissa on ruoka- ja juoma-automaatteja, joista saa ostaa pientä välipalaa ja juotavaa. Automaatit toimivat kolikoilla. Päivystyksestä löytyy myös rahanvaihtoautomaatti. Odotustilan vesipisteestä saa maksutta kylmää vettä.

Pysäköinti

​Pysäköinti sairaalan alueella on maksullista. Sairaala-alueen rakentaminen voi aiheuttaa muutoksia pysäköintiin.

Yhteystiedot

​Oulun seudun yhteispäivystys
Käyntiosoite: Oulun yliopistollinen sairaala
Kajaanintie 50, sisäänkäynti A1
Postiosoite: Oulun seudun yhteispäivystys,
PL 20, 90029 OYS

Terveysneuvonta ja arvio vastaanotolle hakeutumisen tarpeesta
Päivystysapu 116117 

Potilastiedustelut

Puhelin (08) 315 2688

Laskutus- ja vakuutusasiat
Puhelin (08) 315 2031​


yhteispäivystys

Päivitetty  25.11.2019