Toiminta hätätilanteessa

Hätä- ja ensiapua vaativiin tilanteisiin varautuminen helpottaa toimintaa todellisissa tilanteissa.

​​​

Tee tilannearvio

Kun saavut paikalle ensimmäisenä, sinun tulisi kyetä tekemään tilannearvio siitä, mitä on tapahtunut. Jos paikalla on myös muita auttamaan kykeneviä henkilöitä, on kokeneimman syytä ryhtyä johtamaan toimintaa. Tilanteen johtaja muodostaa nopean yleiskuvan tapahtuneesta ja selvittää lisäavun ja ensiavun tarpeen.

Tee hätäilmoitus

Hätänumeroon soitetaan kiireellisissä, todellisissa tilanteissa, hengen, terveyden, ympäristön tai omaisuuden ollessa vaarassa tai uhattuna tai jos on syytä epäillä sellaista.

Kun soitat hätänumeroon 112,

  • vastaa hätäkeskuspäivystäjän sinulle esittämiin kysymyksiin
  • toimi annettujen ohjeiden mukaisesti
  • lopeta puhelu vasta, kun saat hätäkeskuspäivystäjältä luvan

Näin toimimalla varmistat omalta osaltasi avun nopean perille saapumisen!

Pelasta vaarassa olevat ja estä lisäonnettomuudet

Tilannearvion ja hätäilmoituksen jälkeen tulee pelastaa ensin hengenvaarassa olevat ja sen jälkeen selvittää mahdolliset lisäonnettomuuksien riskit. Muista toimia harkiten, ettet vaaranna omaa tai muiden turvallisuutta, henkeä tai terveyttä!

Anna tarvittava ensiapu

Kaikki loukkaantuneet tai sairaskohtauksen saaneet tulee tutkia ensiavun tarpeen arvioimiseksi. Ensiavun antamisessa tärkeintä on turvata autettavan hapensaanti eli hengitys ja verenkierto ja antaa hätäensiapu ennen ammattiavun saapumista paikalle. Tarkemmat ensiapuohjeet löydät Suomen Punaisen Ristin ensipuohjeet- osiosta.

Muualla päivystystalossa

Päivystystalon Päivystykseen?- osiosta löydät muiden verkkokurssien lisäksi Pysähdy auttamaan onnettomuuspaikalle- verkkokurssin, jonka avulla voit parantaa valmiuksiasi toimia liikenneonnettomuustilanteessa.


 

 

Päivitetty  26.2.2018