Vyöruusu

​Yleistä

Vyöruusun (herpes zoster) aiheuttaa vesirokkovirus, joka on jäänyt selän hermojuuriin horroksiin sairastetun vesirokon jälkeen. Vyöruusussa vesirokkovirus uudelleen aktivoituu ja siirtyy hermoa pitkin iholle aiheuttaen tyypillisen rakkulaisen ihottuman.

Vyöruusu esiintyy yleisimmin kasvoilla tai vartalolla ja ainoastaan toisella puolella kehon keskiviivasta katsottuna. Vartalolla ihottuma on nimensä mukaisesti vyömäinen. Kasvoilla vyöruusu voi levitä silmään, korvaan tai limakalvoille.

Jos elimistön puolustuskyky on sairauden tai lääkkeiden takia voimakkaasti alentunut, virus saattaa aiheuttaa ärhäkän, koko kehon laajuisen tulehduksen, joka voi olla hyvinkin vaarallinen.

Ensimmäisinä oireina ovat ihon kipu, kirvely ja kosketusarkuus. Muutaman päivän kuluttua iho alkaa toispuoleisesti punoittaa ja iholle nousee lähes aina pieniä rakkuloita. Kuumetta ja huonovointisuuttakin voi esiintyä. Rakkulat lisääntyvät noin viikon ajan ja alkavat sen jälkeen muodostaa rupia. Parantumisvaihe kestää 4-6 viikkoa, mutta ihottuma-alueella särky saattaa kestää kuukausia, joskus jopa vuosia.

Itsehoito

Lievä vyöruusu paranee yleensä itsestään noin 4 viikon kuluessa. Kipuun voi ottaa tavallista itselle sopivaa särkylääkettä tai tulehduskipulääkettä ja ihottuma-aluetta kannattaa suihkutella. Rakkulavaiheessa vyöruusun aiheuttama virus saattaa tarttua toisiin ihmisiin, jotka eivät ole sairastaneet vesirokkoa.

Milloin yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen?

Terveydenhuollon ammattilaisen on syytä olla yhteydessä, jos

  • vyöruusu on äkäisenä kasvojen alueella, se saattaa levitä silmään tai korvaan ja aiheuttaa lisäkomplikaatioita.
  • puolustusjärjestelmä on sairauden tai lääkityksen takia heikentynyt.
  • ilmaantuu kovaa särkyä tai laajoja rakkulamuodostelmia.
  • yleiskunto huononee.
  • kyseessä on vanhuksen vyöruusu.

Itsehoito-ohje on tuotettu yhteistyössä Terveyskirjaston kanssa


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


vyöruusu; infektio; ihottuma

Päivitetty  27.11.2019