Ummetus

Yleistä

Normaalisti terveen ihmisen suoli tyhjenee 8-72 tunnin välein. Ummetuksesta puhutaan, jos ulostekerrat jäävät alle kolmeen kertaan viikossa tai ulostaminen on useimpina kertoina vaikeaa ulosteen kiinteyden takia.

Liikunnan vähyys, riittämätön nesteiden juonti, vähäinen kuitujen saanti, jotkut lääkkeet, eräät aineenvaihduntasairaudet, kasvaimet, anoreksia tai suoliston toiminnalliset syyt saattavat aiheuttaa ummetusta.

Itsehoito

Ensisijaisesti ummetuksen hoito perustuu elintapojen ja ruokavalion muutokseen. Ruokavaliossa on huolehdittava riittävästä kuitujen saannista ja nesteytyksestä. Säännöllinen liikunta ja säännölliset ulostamiskerrat helpottavat vatsantoimintaa ja ehkäisevät ummetusta.

Äkillistä, lyhytaikaista ummetusta voidaan hoitaa suolen toimintaa kiihdyttävillä lääkkeillä tilapäisesti muutaman päivän. Pidempiaikaisen ummetuksen hoitoon soveltuvat erilaiset suolen sisältöä lisäävät ummetuslääkkeet.

Paksusuolen nestettä lisääviä lääkkeitä voi käyttää sitkeään ummetukseen, mutta niitä ei ole tarkoitettu säännölliseen käyttöön. Apteekkihenkilökunnalta kannattaa kysyä apua oikean ummetuslääkkeen valinnassa, ja tuoteselosteita on noudatettava.

Milloin yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen?

Terveydenhuollon ammattilaisen on syytä olla yhteydessä, jos

  • ummetukseen liittyy selviä verisiä ulosteita.
  • ummetukseen liittyy epämääräisiä vatsakipuja, laihtumista, ulostamiskipuja tai jatkuvaa väsymystä.
  • ummetus johtuu selkeästi käytössä olevasta lääkityksestä tai ummetus häiritsee itsehoidosta huolimatta jokapäiväistä elämää.

Itsehoito-ohje on tuotettu yhteistyössä Terveyskirjaston kanssa


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


ummetus; vatsakipu

Päivitetty  27.11.2019