Täit

Yleistä

Päätäi on ihmisen parin millimetrin kokoinen loiseläin, joka tarvitsee elääkseen ihmisen verta. Täitä esiintyy hiuksissa varsinkin korvien takana ja niskassa. Yleensä itse täitä on vaikeampi erottaa hiuksista, mutta niiden mannaryynimäisiä munia eli saivareita voidaan helposti nähdä hiuksessa lähellä päänahkaa.

Täit lisääntyvät nopeasti. Naarastäi munii satakunta munaa elinkaarensa (noin yksi kuukausi) aikana ja sen munat kuoriutuvat noin 10 päivän kuluttua munimisesta. Valkea munankuori saattaa jäädä hiuksiin jopa kuukausiksi.

Puremat aiheuttavat joskus kovaakin kutinaa. Raapimisen takia iho saattaa tulehtua ja aiheuttaa kuumotusta, punoitusta, turvotusta ja arkuutta. Aina oireita ei ole.

Täit aiheuttavat usein epidemioita kouluissa, lastentarhoissa ja muissa hoitolaitoksissa. Ne leviävät hiuksista toisiin kosketustartunnalla. Täit tarttuvat helposti käytettäessä yhteisiä kampoja ja harjoja tai liinavaatteiden ja huonekalujen välityksellä. Varsinkin syys- ja talviaikaan loiset leviävät helposti päähineiden ja huivien välityksellä. Täitartunta ei johdu huonosta hiushygieniasta, eikä usein toistuva hiustenpesu estä täiden tarttumista.

Itsehoito

Paras hoito on ennaltaehkäisy. Täiden ja munien löytämiseksi voi käyttää tiheäpiikkistä kampaa. Hiukset kammataan järjestelmällisesti läpi koko pään alueelta kahteen kertaan. Ainoastaan tartunnan saaneet hoidetaan, mutta kaikkien perheenjäsenten hiukset on kuitenkin tarkistettava.

Apteekista voi ostaa ilman reseptiä täishampoota, jota käytetään pakkausselostetta noudattaen. Apteekin henkilökunnalta saa lisäapua tuotteiden käyttöön liittyen. Hiukset täytyy kammata huolellisesti kauttaaltaan tiheäpiikkisellä täikammalla ennen ja jälkeen shampookäsittelyn. Täikammalla kampaamista jatketaan päivittäin kahden viikon ajan. Täishampoohoito toistetaan 2 viikon kuluttua. Myös muista tartunnan taltuttamiseen tarvittavista toimenpiteistä on syytä huolehtia (esimerkiksi petivaatteiden ja päähineiden pesu).

Tartunnasta on aina ilmoitettava lapsen lähipiirille (kavereiden vanhemmille), kouluun ja päiväkotiin epidemian ehkäisemiseksi. Päähineet ja kaulaliinat kannattaa pitää takinhihassa.

Milloin yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen?

Jos täit eivät häviä hyvästä itsehoidosta ja uusintatartuntojen ehkäisystä huolimatta, voidaan hoidoksi määrätä suun kautta otettavaa häätölääkettä. Lääkityksen saamiseksi tulee olla yhteydessä terveydenhuollon ammattihenkilöön.

Itsehoito-ohje on tuotettu yhteistyössä Terveyskirjaston kanssa


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


täi; tartuntataudit

Päivitetty  27.11.2019