Syylä

Yleistä

Syylät (verruca vulgaris) ovat ihmisen papilloomaviruksen (HPV) aiheuttamia ihon hyvänlaatuisia muutoksia. Yleensä niitä esiintyy käsissä ja jaloissa, mutta niitä saattaa esiintyä melkein missä vaan kehon osassa. Syylät ovat karheita, ihonvärisiä kohoumia. Niissä voi etenkin niitä hoitaessa näkyä pistemäistä verenpurkaumaa. Syylät voivat halkeilla ja varsinkin jalanpohjassa ne voivat olla hyvin kivuliaita.

Syyliä esiintyy erityisesti lapsilla ja nuorilla aikuisilla. Aikuisiän syylät kestävät kauemmin kuin lapsuusiän, jopa vuosia. Syylät häviävät ilman hoitoakin, kun elimistö kehittää virusta vastaan vasta-aineita. Puolustusjärjestelmän häiriöt ja lääkitykset saattavat hidastaa tai jopa estää syylien parantumista.

Syylien tarttumista voi olla vaikea estää, sillä niiden itämisaikaa tai tarttumistapaa ei tarkoin tunneta. Liikkuminen paljain jaloin yleisissä tiloissa tai syylien raapiminen saattavat edesauttaa syylien tarttumista.

Itsehoito

Apteekista löytyy paljon erilaisia syylävalmisteita, esimerkiksi syylälaastareita tai nestemäisiä hoitoaineita. Apteekin henkilökunta auttaa oikean valmisteen löytämiseksi, ja niitä on käytettävä pakkausohjeiden mukaisesti.

Yleensä syylävalmisteiden teho perustuu niiden syyläkovettumaa sulattavaan tai syövyttävään vaikutukseen, jolloin niitä on helpompi hoitaa hiomalla hoitokäsittelyjen välissä. Ne saattavat myös käynnistää vasta-ainemuodostuksen. Syylää ei kannata alkaa poistaa leikkaamalla tai vuolemalla tulehdusriskin vuoksi.

Syylien hoitoon tarkoitettu jäädytyshoitoaerosoli, saattaa nopeuttaa käsien syylien parantumista, mutta jalkapohjien syyliin se ei tehoa.

Milloin yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen?

Jos itsehoidosta huolimatta syyliä on runsaasti, ne ovat kivuliaita tai kosmeettisesti hankalassa paikassa kannattaa ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen, varsinkin jos käytössä on jokin puolustusjärjestelmää hillitsevä lääkitys.

Itsehoito-ohje on tuotettu yhteistyössä Terveyskirjaston kanssa


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


syylät; iho

Päivitetty  27.11.2019