Suonikohjut

Yleistä

Suonikohjuilla tarkoitetaan alaraajojen laskimoiden vajaatoimintaa, jolloin alaraajoissa esiintyy pinnallisia laskimolaajentumia, kohjuja. Vajaatoiminta johtuu laskimoiden seinämien rakenteellisista muutoksista ja laskimoiden läppien rappeutumisesta. Tämä aiheuttaa veren takaisinvirtausta ihmisen seisoessa. Jos useampia läppiä on vaurioitunut, paine laskimoissa kasvaa ja pintalaskimot laajentuvat eli syntyy suonikohju.

Suonikohjujen oireina esiintyy yleensä turvotusta, joka on pahimmillaan iltaisin, näkyviä ”röllykkämäisiä” suonikohjuja, särkyä ja kipua, ihon kutinaa ja kiristystä, haavaumia tai rusehtavaa ihottumaa ja joskus suonenvetotaipumusta. Pitkään seisoessa oireet yleensä pahenevat.

Suonikohjuille altistavat ikä, perintötekijät, naissukupuoli, ylipaino sekä naisilla synnytykset.

Itsehoito

Ensisijainen hoito on tukevien, omille mitoille tehtyjen tukisukkien käyttö. Ne estävät pinnallisia laskimoita laajenemasta. Turvotuksia on hyvä ehkäistä kevyellä liikunnalla, vaikka kävelemällä. Pitkään jatkuvaa seisomista on hyvä välttää ja istuessa kannattaa jalkoja pitää kohoasennossa vaikka toisella tuolilla. Koska ylipaino altistaa suonikohjuille, painonpudotusta olisi hyvä harkita.

Milloin yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen?

  • Suonikohjun päällä oleva iho on herkkä ja se voi rikkoutua herkästi ja vuotaa verta. Jos verenvuoto uusiutuu usein, kannattaa ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen toimenpidearviota varten.
  • Jos turvotus tai kipu lisääntyy huomattavasti, on hyvä ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Itsehoito-ohje on tuotettu yhteistyössä Terveyskirjaston kanssa


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


suonikohjut

Päivitetty  27.11.2019