Ruokamyrkytys

Yleistä

Ruokamyrkytys on ruuasta tai vedestä saatu äkillinen suolitulehdus. Sen aiheuttajana on yleisimmin virus (esimerkiksi noro), bakteeri (esimerkiksi salmonella) tai bakteerin tuottama myrkky, toksiini. Lisäksi ruokamyrkytyksiä saattavat aiheuttaa kemialliset aineet, sienet, kasvit, loiset tai eläimet. Yleisin tartuntareitti on huolimattomasti kypsennetty, säilytetty, tuotettu tai tarjoiltu ruoka.

Oireet alkavat yleensä vuorokauden kuluessa altistuksesta, mutta joidenkin bakteerien kohdalla myöhemminkin. Ruokamyrkytyksen oireina ovat ripuli, mahan kouristelu, huonovointisuus ja oksentelu. Siihen saattaa liittyä joskus myös korkeaa kuumetta.

Ruokamyrkytys paranee yleensä nopeasti 1-3 vuorokauden kuluessa.

Itsehoito

Tärkein ja ensisijainen hoitomuoto on nesteytys. Päivässä tulisi juoda useita litroja erilaisia nesteitä, vaikka usein ja pieniä nestemääriä kerralla. Myös suolaisia nesteitä tulisi juoda päivän mittaan, ettei elimistön suolatasapaino kärsisi.

Helposti sulavaa ja kevyttä ruokaa saa syödä, joskin se voi aiheuttaa lisää vatsan nipistelyä. Ruoka imeytyy suolistosta lähes normaalisti runsaasta ripulista huolimatta. Parin päivän ruokapaastostakaan ei ole haittaa, kunhan nesteytyksestä huolehditaan monipuolisilla ja energiapitoisilla juomilla (laimeat mehut, vesi, tee, marjakeitot, liha- ja kasvisliemet). Neste imeytyy aina.

Maitopohjaisia, kofeiinipitoisia ja makeutusaineita sisältäviä juomia EI suositella. Samoin energiajuomia olisi syytä välttää.

Apteekista saa ripulijuomajauheita, joita on helppo kotona valmistaa. Vaihtoehtoisesti voi tehdä itse ripulijuomaa: Sekoita 1 litra tuoremehua (mielellään appelsiinimehu) + 1 litra vettä + 1 teelusikallinen ruokasuolaa. Juoman luontainen sokeri auttaa suolan ja veden imeytymistä.

Vanhusten ja lasten riittävän nesteen saamiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota, sillä he eivät aina osaa ilmaista janon tunnetta. Virtsan normaalia tummempi väri viittaa nestehukkaan.

Ruokamyrkytyksien ehkäisynä on syytä kiinnittää huomiota hyvään käsihygieniaan ja keittiöhygieniaan. Huolellisuutta täytyy noudattaa myös huomioidessa elintarvikkeiden oikeat säilytys- ja käsittelylämpötilat sekä säilytys- ja käsittelypaikat. Myös elintarvikkeiden säilymismerkintöihin on syytä kiinnittää huomiota.

Milloin yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen?

Henkilöiden, joita on perussairauden tai lääkityksen vuoksi kehotettu ottamaan herkemmin yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen, on syytä noudattaa saamiaan ohjeita.

Terveydenhuollon ammattilaiseen on syytä olla yhteydessä, jos

  • oireet ovat alkaneet ulkomaanmatkan aikana tai sen jälkeen.
  • jos ripuli/oksentelu on rajuoireinen ja vointi on huonompi kuin normaalisti sairastaessa.
  • kuumetta on yli 38,5 astetta tai
  • uloste/oksennus on silmin nähden veristä.

Jos ripulointi ja oksentelu jatkuvat yli viikon ja kuumetta on pidempään kuin neljä vuorokautta on syytä hakeutua terveydenhuollon ammattilaisen arvioon.

Jos lähipiirissä suurella joukolla on samoja oireita, kannattaa ottaa yhteyttä omaan terveyskeskukseen puhelimitse mahdollisen epidemian kartoittamiseksi.

Itsehoito-ohje on tuotettu yhteistyössä Terveyskirjaston kanssa


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


ripuli; vesi; tulehdus; oksentaminen; ruoka

Päivitetty  27.11.2019