Punoittava/verestävä silmä

Yleistä

Tavallinen silmän punoitus saattaa johtua silmien kuivumisesta, valvomisesta, pitkään jatkuneesta lukemisesta, tietokoneen äärellä työskentelystä tai alkoholin käytöstä.

Syynä voi olla myös jonkun viruksen tai bakteerin aiheuttama sidekalvontulehdus, roskan tai rikan aiheuttama haavauma, allergia, kemiallinen ärsytys tai ultraviolettivalo. Tulehdukseen liittyy yleensä kirvelyä, rähmimistä, kutinaa, vetistelyä ja roskan tunnetta.

Sugillaatio on silmän sidekalvon alla oleva verenpurkauma, joka peittää valkoisena näkyvän kovakalvon. Silmän valkuaisen alue on silloin voimakkaasti punainen joko kokonaan tai osittain. Siihen saattaa liittyä roskan tunnetta, mutta ei varsinaista kipua. Sugillaatio voi syntyä itsekseen tai silmän hieromisen, vamman tai ponnistelun yhteydessä.

Joskus silmän punoitus tai verinen alue voi johtua silmään osuneesta iskusta, jolloin vaurio voi olla myös syvemmällä silmässä.

Silmänpaineen kohoaminen äkillisesti voi aiheuttaa kipua ja punoitusta.

Silmän punoitus saattaa johtua myös jostain kovakalvon tai sarveiskalvon sairaudesta tai muusta tulehduksesta. Silloin näkökykykin saattaa olla heikentynyt ja silmä voi olla valonarka.

Itsehoito

Silloin, kun silmän punoituksen syynä on selvästi jokin paikallinen ärsytystekijä (tietokonetyöskentely, valvominen, alkoholi), voi punoitusta hoitaa apteekista ilman reseptiä saatavilla verisuonia supistavilla silmätipoilla tuoteselosteen mukaan käytettynä.

Kuivasilmäisyyteen on syytä käyttää siihen erikseen sopivia tuotteita ja allergisia silmäoireita voi hoitaa apteekista saatavilla antihistamiineilla. Apteekin henkilökunta auttaa oikean tuotteen valinnassa.

Kivuton sugillaatio, joka on syntynyt ilman erityistä iskua tai vammaa paranee itsestään muutamassa viikossa.

Milloin yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen?

Terveydenhuollon ammattilaiseen on syytä olla yhteydessä jos

  • silmän punoitus ei mene ohi itsehoidosta huolimatta.
  • herää epäilys silmän bakteeritulehduksesta.

Jos silmän punoitukseen liittyy vamma, näkö silmässä heikkenee tai silmässä on kipua, on yhteyttä ammattilaiseen otettava heti. Samoin tulee toimia epäiltäessä metalliroskan tai syövyttävän aineen joutumista silmään.

Itsehoito-ohje on tuotettu yhteistyössä Terveyskirjaston kanssa


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


punainen; silmä; punoitus; tulehdus

Päivitetty  27.11.2019