Punkki

​​Yleistä

Punkki (puutiainen) on parin millimetrin kokoinen tumma hämähäkkieläin. Punkkeja esiintyy ympäri Suomea pohjoisinta osaa lukuun ottamatta. Punkkeja esiintyy useimmiten ruohikkoalueilla, pensaikoissa, heinikoissa ja aluskasvillisuudessa. Hämähäkin voi saada iholle myös eläinten kuljettamana. Punkkeja esiintyy Suomessa huhtikuulta marraskuulle asti.

Pieni osa punkeista saattaa tartuttaa ihmiseen erilaisia tauteja, esimerkiksi borrelioosia (Lymen borrelioosi), puutiaisaivokuumetta (TBE) tai harvoin jänisruttoa (tularemia). Puutiaisaivokuumeeseen on olemassa rokote.

Punkin purema aiheuttaa yleensä 1-2 sentin kokoisia kutiavia, koholla olevia, punoittavia patteja. Mahdollisessa borrelioositartunnassa pureman ympärille ilmaantuu rengasmainen ihon punoitus muutaman päivän tai jopa vasta kuukauden kuluttua. Ihon rengasmainen punoitus saattaa levitä 5 cm tai jopa kymmenien senttimetrien laajuiseksi.

Itsehoito - Punkin poisto

Punkkia ei mielellään saisi käsitellä paljain käsin, vaan tulisi käyttää suojahansikkaita tartuntojen ehkäisemiseksi. Punkkipihdeillä tai sormilla otetaan punkista kiinni mahdollisimman läheltä ihoa. Punkki irrotetaan pyörittämällä ja ylöspäin vetämällä tasaisella voimalla. Ravistelemista, repimistä tai raapimista on vältettävä, ettei imukärsä irtoa ja jää ihoon. Punkin rikkoutuminen saattaa altistaa punkin levittämille taudeille. Ihoon mahdollisesti jääneet punkinosat poistuvat yleensä itsestään haavaeritteen mukana.

Poiston jälkeen purema-alue puhdistetaan huolellisesti, ihon voi myös desinfioida. Kädet pestään kunnolla saippualla ja vedellä punkin poiston jälkeen. Myös poistettu punkki täytyy hävittää huolellisesti esimerkiksi polttamalla, kuitenkin paloturvallisuudesta huolehtien.

Ruohikossa tai heinikössä liikkuessa kannattaa käyttää saappaita ja sukanvarret on hyvä kääriä housun lahkeiden päälle. Pihan aluskasvillisuus kannattaa pitää lyhyenä. Ennen sisälle siirtymistä vaatteet on hyvä ravistella kunnolla.

Punkkikarkotteita on hyvä käyttää, varsinkin jos lähipiirissä on eläimiä. Punkkitarkastus on syytä suorittaa joka ilta niin ihmisille kuin kotieläimillekin, jos liikkuu punkkialueella.

Puutiaisen levittämää aivokuumetta vastaan on olemassa rokote, jota suositellaan erityisesti punkkialueella liikkuville henkilöille.

Milloin yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen?

Puremakohtaa on hyvä seurata muutaman viikon ajan. Jos puremakohdan ympärille muodostuu suurehko, rengasmainen, punoittava (punoituksen keskellä voi olla vaaleampaa ihoa) ihottuma-alue, on otettava yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen.

Jos viikkoja punkinpureman jälkeen, ilmaantuu epäselvää kuumeilua, niveloireita, lihasheikkoutta, pahoinvointia tai halvausoireita, on niinikään otettava nopeasti yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen.

Oireettoman punkin pureman tai sen poiston vuoksi ei ole tarpeen käydä terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolla. Ellei punkkia saada poistettua kotona yllä kuvattujen ohjeiden avulla, on sairaanhoitajan vastaanotolle syytä hakeutua vuorokauden kuluessa.

Raskaana olevia suositellaan olemaan yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen punkin pureman jälkeen tilanteen arvioimiseksi.

Itsehoito-ohje on tuotettu yhteistyössä Terveyskirjaston kanssa


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


puutiaisaivotulehdus

Päivitetty  27.11.2019