Paniikkikohtaus

​​​Yleistä

Paniikkikohtaus on äkillinen ahdistus- tai pelkokohtaus. Siihen voi liittyä hyvin monenlaisia, rajujakin oireita esimerkiksi sydämen tykytystä, rintakipua, hengenahdistusta, tukehtumisen tai pyörtymisen tunnetta, huimausta, ihon puutumista, vapinaa, kihelmöintiä, hikoilua tai vilunväreitä, pahoinvointia tai vatsavaivoja.

Paniikkikohtauksen saanut voi tuntea sekoamisen tai kuoleman pelkoa, epätodellisuutta, itsestään vieraantumisen tai itsensä hallinnan menetyksen tunnetta. Kohtaus voi tulla täysin odottamattomasti tai sen voi laukaista jokin pelottava tapahtuma tai asia. Stressaavat elämäntilanteet saattavat altistaa paniikkikohtauksille, joillakin kohtauksen saattaa aiheuttaa väenpaljous esimerkiksi kassajonossa tai linja-autossa.

Paniikkikohtaus on lähes aina hyvin nopeasti kehittyvä ja nopeasti poismenevä. Paniikkihäiriöllä tarkoitetaan toistuvasti esiintyviä paniikkikohtauksia.

Itsehoito

Paniikkikohtaukset ovat usein erittäin pelottavia, mutta ne eivät ole vaarallisia ja menevät itsestään ohi yleensä alle puolessa tunnissa. Jos kohtauksen saa ensimmäistä kertaa, kokemus saattaa olla hyvinkin ahdistava.

Jos oirekuva on tuttu, paniikkikohtausta voi hallita jo etukäteenkin hengityksen rauhoittamisella ja lihasten rentouttamisella.

Pidemmällä aikavälillä apua voi saada huolehtimalla hyvästä ruokavaliosta ja liikunnasta, tiedon lisäämisellä ja läheisten kanssa keskustelemalla tai ulkopuolisen keskusteluavun turvin.

Milloin yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen?

Paniikkikohtaukseen liittyvien oireiden vuoksi on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen,

  • kun paniikkikohtauksen oireet ilmaantuvat ensimmäisen kerran.
  • jos paniikkikohtaus uusiutuu usein.

Itsehoito-ohje on tuotettu yhteistyössä Terveyskirjaston kanssa

Muualla Terveyskylässä

Mielenterveystalo: Paniikki


Edellinen sivuSeur​aava sivupaniikki

Päivitetty  27.11.2019