Paleltumat

​Yleistä

Paleltumavammoja esiintyy erityisesti kehon ääreisosissa (korvat, nenä, sormet, varpaat, posket). Kun lämpötila kehon ulkopuolella laskee, ihon verenkierto heikkenee, sillä elimistö pyrkii ensisijaisesti säilyttämään kehon ydinlämmön.

Paleltumien syntymistä lisäävät kylmä, kostea tuuli, vaatteiden kostuminen, tupakointi sekä erilaiset sairaudet ja lääkkeet, jotka vaikuttavat ääreisverenkiertoon.

Pinnallisissa paleltumavammoissa ihoa pistelee ja iholla saattaa tuntua jopa kipua. Iho muuttuu vahamaisen valkoiseksi ja se tuntuu kovalta. Sen jälkeen iho muuttuu tunnottomaksi ja tässä vaiheessa mahdollinen kipu lakkaa.

Syvässä paleltumavammassa ihon lisäksi vaurioituu myös ihonalaista kudosta. Silloinkin iho on tunnoton ja kova. Paleltunut raaja ei kestä kannattelua tai puristamista, iho saattaa muuttua sinerväksi ja turvonneeksi. Ihoon voi ilmestyä myös rakkuloita. Paleltunut ihoalue voi mennä jopa kuolioon.

Syvemmässä paleltumavammassa on aina lähdettävä heti lääkäriin. Suurin osa kudosvaurioista syntyy sulamisvaiheessa tulehdusreaktion vuoksi.

Itsehoito ja ensiapu

Pienten, paikallisten ja pinnallisten paleltumien hoito onnistuu hyvin kotioloissa. Hoidossa on tärkeää hakeutua lämpimään ja suojaiseen paikkaan. Paleltunutta aluetta voi lämmittää painamalla paleltumaa kevyesti kädellä, paleltunutta aluetta ei saa hieroa eikä hangata.

Paleltunutta aluetta voi lämmittää nopeasti myös 37-40 asteisessa vedessä noin 20-30 minuuttia. Ihoa lämmitetään, kunnes ihon väri ja tunto palautuvat normaaliksi ja kovettuma häviää. Avotulen ääressä ei saa lämmittää paleltumaa, sillä se saattaa aiheuttaa lisäksi palovamman. Lämmitetty kohta on hyvä suojata kuivilla vaatteilla.

Kivun helpottamiseen kannattaa ottaa myös kipulääkettä, sillä kun paleltuma alkaa sulaa, se saattaa olla kovinkin kivulias. Myös lämmin juoma tai keitto helpottavat oloa. Alkoholia ja tupakointia on vältettävä hoidon aikana.

Erilaisten ns. pakkasvoiteiden käyttöä on vältettävä, sille ne saattavat jopa pahentaa paleltumaa.

Milloin yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen?

Terveydenhuollon ammattilaiseen on syytä olla yhteydessä jos

  • ihonväri, tunto tai lämpö eivät palaudu tunnissa.
  • iholle nousee rakkuloita tai herää epäily syvemmästä paleltumavammasta.
  • paleltunut alue on laaja, kuten koko raaja tai suuri osa raajaa.

Jos paleltuneen henkilön ruumiinlämpö on kokonaisuudessaan huomattavasti alentunut ja hän kärsii hypotermiasta, on syytä hakeutua hoitoon välittömästi. Hätätilanteissa tulee soittaa hätänumeroon 112.

Itsehoito-ohje on tuotettu yhteistyössä Terveyskirjaston kanssa


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


paleltumat; kylmyys

Päivitetty  27.11.2019