Nenäverenvuoto

Yleistä

Nenäverenvuoto on peräisin nenän limakalvon verisuonista. Yleensä vuoto lähtee nenän väliseinän etuosasta, mutta se voi olla peräisin myös taaempaa.

Vuoto voi alkaa ilman selkeää syytäkin, mutta yleensä sen aiheuttajia ja altistajia ovat vammat, raju niistäminen, nenän kaivaminen, vierasesineet, nenän kuivuminen, hengitystietulehdukset, aivastus, saunominen, liiallinen alkoholin käyttö, vuodolle altistavat lääkkeet (asetyylisalisyylihappo (ASA), tulehduskipulääkkeet, verenohennuslääkkeet), eräät sairaudet (esimerkiksi kohonnut verenpaine), verisuonten kalkkeutuminen ja korkea ikä.

Itsehoito

Ensimmäiseksi on syytä rauhoittua, vaikka verta tuntuisikin tulevan paljon.

Nenä tyhjennetään niistämällä, jotta hyytymät saadaan pois. Sen jälkeen nenän sivuja puristetaan lujasti väliseinää vasten peukalolla ja etusormella 15 minuutin ajan. Etukumara istuma-asento on paras, koska silloin veri ei pääse valumaan nieluun.

Mahdollinen suuhun tai nieluun valuva veri syljetään pois, koska veren nieleminen saattaa aiheuttaa pahoinvointia. Otsalle tai niskan päälle laitetaan pyyheliinaan kääritty jääpussi, sillä kylmä supistaa verisuonia. Raitis ilma huoneessa parantaa oloa.

Hoito vuodon tyrehtymisen jälkeen

Nenäverenvuodon jälkeen on muutaman päivän ajan vältettävä:

  • kuumia ruokia ja juomia, maustettuja ruokia
  • saunaa ja lämmintä kylpyä
  • nenän kaivamista ja niistämistä
  • raskaita ruumiillisia ponnistuksia
  • tupakan ja alkoholin käyttöä

Kuivia limakalvoja voi hoitaa A-vitamiinitipoilla. Ilmankostutin auttaa kosteuttamaan huoneilmaa.

Milloin yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen?

  • Mikäli vuoto ei lakkaa 15-20 minuutin kuluessa itsehoidosta huolimatta, on syytä ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen.
  • Jos vuoto johtuu lääkkeistä, kannattaa oman hoitavan lääkärin kanssa neuvotella lääkkeen vaihdosta tai annoksen vähentämisestä.

Itsehoito-ohje on tuotettu yhteistyössä Terveyskirjaston kanssa


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


verenvuoto; nenä

Päivitetty  27.11.2019