Närästys

Yleistä

Närästys on polttavaa kipua tai epämiellyttävää tunnetta rintalastan takana. Närästyksen aiheuttaa happaman mahanesteen nousu ruokatorveen, joka saattaa tuntua myös karvaana makuna suussa. Yleensä tunne on ruokatorven tai rintalastan alaosan kohdalla, mutta kipu voi tuntua myös ylempänä.

Närästys lisääntyy usein happamien ruokien tai liian raskaiden aterioiden syönnin jälkeen. Kiristävät vaatteet ja kumartelu saattavat lisätä oireita, samoin makuuasento varsinkin yöllä, pahentaa helposti oireita. Yleensä närästyksen takana on refluksitauti, joka on mahalaukun ja ruokatorven toiminnallinen häiriö.

Itsehoito

Närästys on yleinen vaiva ja sitä voi koettaa hoitaa kotona. Apteekista saa ilman reseptiäkin närästystä lievittäviä lääkkeitä, joita käytetään tuoteselosteen mukaan. Apteekin henkilökunta auttaa tuotteen valinnassa. Normaalisti käsikauppalääkkeitä voi käyttää päivittäin parin viikon ajan, oireiden väistymiseen saattaa mennä muutama päivä.

Närästystä voi myös ehkäistä:

  • mahaa ärsyttäviä ruokia tulee välttää (happamat ruuat ja hedelmät, kahvi, rasvaiset ruuat ja suklaa).
  • runsaita aterioita ennen nukkumaan meno tulisi välttää.
  • runsasta alkoholin käyttöä ja tupakointia on syytä välttää.
  • painonhallinnasta on monelle apua.
  • korottamalla sängyn päänpuoleista päätyä voidaan hillitä yöllistä närästystä.

Milloin yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen?

Jos närästysoireeseen liittyy yllättävää/äkillistä vatsa- tai rintakipua on hakeuduttava heti hoitoon. Hätätilanteessa tulee aina soittaa hätänumeroon 112. Oireet voivat olla merkkejä sydänperäisestä kivusta. Samoin tulee toimia, jos närästysoireisiin liittyy verioksentelua tai nielemisvaikeutta.

Terveydenhuollon ammattilaiseen on syytä olla yhteydessä, jos

  • närästykseen liittyy oksentelua.
  • käsikauppalääkkeet eivät auta tai pidempiaikaiseen oireeseen liittyy laihtumista.

Itsehoito-ohje on tuotettu yhteistyössä Terveyskirjaston kanssa


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


närästys; vatsakipu

Päivitetty  27.11.2019