Kurkkukipu ja nielutulehdus

Yleistä

Kurkkukivun syynä saattaa olla erilaiset virusten tai bakteerien aiheuttamat tulehdukset nielun tai kaulan alueella (nielu, nielurisat, kilpirauhanen) tai limakalvovauriot. Flunssan tai allergian aiheuttama nuha aiheuttaa tukkoisuutta, jolloin hengitys tapahtuu enemmänkin suun kautta ja kuivattaa kurkkua aiheuttaen kipua. Myös monet aineet voivat ärsyttää nielun limakalvoja aiheuttaen kipua (kemikaalit, tupakka, pölyt). Palan tunne kurkussa tai nielemiskipu voi johtua kurkunpään jännittämisestä tai hermostollisista häiriöistä tai jopa virheellisestä äänen käytöstä.

Virustautien oireina on yleensä yskää, nuhaa, äänen käheyttä, silmien sidekalvotulehdusta, ripulia, vatsakipua, rakkuloita suun limakalvoilla tai virustaudeille tyypillisiä ihottumia. Kurkkukipu voi säteillä korviin, ilman että korvissa on tulehdusta.

Kroonisissa nielutulehduksissa nielu on koko ajan hieman arka ja suuhun saattaa nousta valkoisia, kovia ja pahanmakuisia pallukoita, proppuja.

Angiinabakteerin (StreptokokkiA) aiheuttaman nielutulehduksen tyypillisiä löydöksiä ovat oireiden nopea alku, kova kurkkukipu, kuume (yli 38 °C), nielurisojen valkoiset pilkut tai katteet, leuanalaiset aristavat ja turvonneet imusolmukkeet sekä päänsärky. StreptokokkiA-infektioon ei yleensä liity yskää tai nuhaa. Bakteeritulehdus todetaan nieluviljelynäytteellä tai StrA-pikatestillä.

Itsehoito

Äkillinen viruksen aiheuttama nielutulehdus on yleensä lievä ja itsestään parantuva tauti, mutta oireet saattavat kestää pitkäänkin. Myös bakteeriperäisten nielutulehdusten parantuminen itsestään on aika yleistä.

Flunssan aiheuttamaa kurkkukipua voi hoitaa itse:

Lämpimät juomat, tulehduskipu- ja särkylääkkeet helpottavat oireita. Kannattaa kokeilla myös erilaisia puuduttavia imeskelytabletteja. Apteekin henkilökunta auttaa oikean tuotteen valinnassa. Nestetasapainosta on hyvä huolehtia, kuumeisena tulisi juoda normaalia enemmän. Rasittavaa urheilua tulee välttää sairauden aikana.

Milloin yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen?

Kurkkukivun vuoksi on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen, jos

  • hengitys vaikeutuu.
  • turvotusta esiintyy nielun, kaulan tai kasvojen alueella.
  • yleiskunto heikkenee äkillisesti.
  • suun avaaminen vaikeutuu.
  • syljen tai nesteiden nieleminen on vaikeaa.
  • puhe puuroutuu.
  • kipu korostuu toiselle puolelle.
  • nielussa on vierasesine.
  • nieluun on joutunut syövyttävää ainetta.
  • kurkkukipu pahenee makuulla.

Jos oireet eivät helpotu viikossa ja kipu pahenee itsehoidosta huolimatta, on hyvä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen oireiden selvittämiseksi.

Itsehoito-ohje on tuotettu yhteistyössä Terveyskirjaston kanssa


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


kipu; kurkku; nielu; tulehdus

Päivitetty  16.3.2020