Kihomadot

Yleistä

Kihomato on noin senttimetrin mittainen, valkea ihmisen loismato. Kihomato saattaa aiheuttaa epidemioita perheissä, päivähoidossa, koulussa ja hoivalaitoksissa. Kihomatotartunnoilla ei ole yhteyttä hygienian tai hoidon laiminlyömiseen.

Kihomadon munat tarttuvat käsien, vaatteiden, vuodevaatteiden tai lelujen välityksellä suun kautta nielemällä. Kihomadon munat ovat pieniä, silmin havaitsemattomia ja ne säilyvät pinnoilla tartuttavina jopa 1-2 viikkoa.

Muna kuoriutuu ohutsuolessa. Ohutsuolesta hedelmöittynyt kihomato jatkaa kulkuaan ja pesiytyy umpilisäkkeen ympäristöön, missä se lisääntyy. Lopulta kihomato kulkeutuu peräaukon ympäristöön munimaan. Peräaukosta uudet kihomadon munat saattavat taas levitä käsien kautta ympäristöön. Munan nielemisestä oireiden alkamiseen kuluu noin 6 viikkoa.

Tyypillinen oire varsinkin lapsilla on yöllinen kutina peräaukon, emättimen tai välilihan ympäristössä. Joillakin voi esiintyä myös vatsakipua. Osa madonkantajista, varsinkin aikuiset, saattavat olla kokonaan oireettomia. Oireet johtuvat toukkien liikkumisesta ja munien suojana olevan limakerroksen ärsytystä aiheuttavista aineista.

Loiseläimestä johtuvat oireet ja raapiminen voivat aiheuttaa yökastelua, unen laadun heikkenemistä, ärtyisyyttä, bakteeritulehduksia ja jopa ruokahaluttomuutta.

Vaikka kihomato on epämiellyttävä, se ei ole vaarallinen. Hyvä käsihygienia on erittäin tärkeää, sillä kihomadosta tartunnan saanut ihminen tartuttaa itsensä herkästi uudelleen, munien tarttuessa käsiin ja kynsien alle, peräaukon seutua raapiessa.

Itsehoito

Kihomato hoidetaan apteekista ilman reseptiä saatavalla Pyrvin-lääkkeellä. Pakkausohjetta on noudatettava ja apteekin henkilökunta neuvoo tarvittaessa lääkkeen käytössä. Hoito uusitaan kahden viikon kuluttua. Varsinkin lapsiperheissä koko perhe on hyvä hoitaa kerralla uusintatartuntojen ehkäisemiseksi, sillä perheessä voi olla myös oireettomia kantajia.

Myös lakanat, pyyhkeet ja vaatteet on syytä pestä lääkkeen ottopäivänä ja vuodevaatteet hyvä imuroida tai tuulettaa esimerkiksi pakkasessa, sillä madon munat saattavat pesiä myös niissä. Pienten lasten kouluun ja hoitopaikkaan on hyvä ilmoittaa kihomatoinfektiosta epidemian torjumiseksi. Pienten lasten käsihygieniasta on huolehdittava ja kynnet kannattaa pitää lyhyenä kihomatokierteen katkaisemiseksi.

Milloin yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen?

Jos oireet eivät häviä itsehoidosta huolimatta tai oireet pahenevat (varsinkin oireisiin liittyvä vatsakipu), on syytä ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen muiden sairauksien poissulkemiseksi.

Itsehoito-ohje on tuotettu yhteistyössä Terveyskirjaston kanssa


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


kihomato; vatsakipu; kutina

Päivitetty  27.11.2019