Hyperventilaatio eli liikahengitys

Yleistä

Hyperventilaatiossa henkilö hengittää useammin kuin on tarpeen. Hengitys on ylikorostunutta (liian nopeaa ja epäsäännöllistä tai liian syvää).

Hyperventilaation voi laukaista monenlaiset syyt kuten stressi. Hyperventilaatio-oireyhtymästä on kyse, kun tila on toistuva ja siihen liittyy tyypillisiä oireita.

Hyperventilaatioon liittyvät oireet voivat olla moninaisia kuten tukehtumisen tunne, hengittämisen vaikeus, ahdistuksen tunne rinnalla, epätasainen hengitysrytmi tai haukkova hengitys, tykytykset ja rintatuntemukset, puutuminen tai pistely, huimaus, päänsärky, näköhäiriöt, keskittymisvaikeus, ahdistuneisuus ja kuoleman pelko, heikotus, vapina ja palan tunne kurkussa.

Itsehoito

Jos hyperventilaatiokohtauksia on ollut aiemminkin ja oireet ovat tuttuja, kohtausta voi pyrkiä hallitsemaan erilaisilla rentoutumis- ja rauhoittumisharjoituksilla. On tärkeää, että läheiset tunnistavat ja ymmärtävät oireita ja pystyvät rauhoittamaan oireilevaa henkilöä. Myös erilaiset vertaistukiryhmät saattavat pidemmän päälle auttaa.

Hengittämistä paperipussiin ei nykyään suositella hyperventilaation hoidossa.

Milloin yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen?

Hyperventilaation oireiden ilmaantuessa ensimmäistä kertaa tai selvästi poiketessa aiemmista oireista, on hyvä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen tilanteen arvioimiseksi.

Itsehoito-ohje on tuotettu yhteistyössä Terveyskirjaston kanssa


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


hengitys; hyperventilaatio

Päivitetty  27.11.2019