Huuliherpes

Yleistä

Huuliherpes on yleinen herpes simplex -viruksen aiheuttama infektio yleensä suun, huulien ja kasvojen alueella. Virus leviää lähikosketuksessa, pisara- ja kosketustartuntana ja suurin osa suomalaisista kantaa sitä elimistössään.

Ensitartunta ei tavallisesti aiheuta mitään oireita. Useat eri syyt voivat saada viruksen aktivoitumaan. Herpeksen uusiutuminen on tavallista.

Ensioireena esiintyy yleensä kirvelyä, kutinaa, kihelmöintiä tai punoitusta ihon tai limakalvojen alueella. Tämän jälkeen ilmestyvät rakkulat, toisille nopeastikin, toisille vasta seuraavana päivänä. Rikkoutuessaan rakkulat muuttuvat kipeiksi haavaumiksi ja muutamassa päivässä ruviksi.

Herpesvirusta on eniten ja sen tartuttavuus on suurimmillaan juuri rakkuloiden ja rupien esiintyessä.

Itsehoito

Herpesinfektion rakkulat ja haavaumat paranevat itsestään ilman hoitoa noin 1-4 viikossa eikä lieväoireista herpestä tarvitse hoitaa. Ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä voidaan lievittää oireita. Apteekkihenkilökunta voi auttaa sinua sopivan valmisteen valinnassa.

Milloin yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen?

Terveydenhuollon ammattilaiseen on syytä olla yhteydessä, jos

  • herpeksen oireet ovat rajut ja laaja-alaiset.
  • herpes leviää silmiin tai on lähellä silmiä.
  • ilmaantuu oireita kasvohermohalvauksesta.
  • sinulla on elimistön puolustusjärjestelmän toimintaan vaikuttava sairaus tai lääkitys.

Jos herpes uusiutuu usein, voit tarvittaessa olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen estolääkityksen tarpeen arviota varten.

Itsehoito-ohje on tuotettu yhteistyössä Terveyskirjaston kanssa


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


infektio; herpes

Päivitetty  27.11.2019