Hammassärky

Yleistä

Hammassärky on hyvin yleinen vaiva. Se voi vaihdella pienestä vihlonnasta tuskalliseen kipuun, jolloin jopa kevyt kosketus voi olla sietämätöntä. Taustalla voi olla pitkälle edennyt hampaan reikiintyminen, tulehdus tai oireileva viisaudenhammas.

Joskus särkyä esiintyy myös hammaslääkärillä käynnin jälkeen paikkauksen, juurihoidon tai hampaan poiston jälkeen. Usein vihlonta alkaa, kun nautitaan jotain kylmää tai makeaa. Jopa ilmavirta voi aiheuttaa vihlontaa.

Itsehoito

Hammassäryn ensiapuna kannattaa kokeilla apteekista ilman reseptiä saatavia kipulääkkeitä. Apteekkihenkilökunta auttaa sinulle sopivan tuotteen valinnassa. Myös kylmä- tai kuumahaudetta kannattaa kokeilla. Fluoripitoista hammastahnaa kannattaa käyttää vihlonnan vähentämiseksi.

Milloin yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen?

Hammassäryn syy pitäisi aina selvittää hammaslääkärillä, vaikka kipu hellittäisikin aluksi. Jos kivun lisäksi tulee selvää turvotusta kasvojen alueelle, on syytä olla yhteydessä hammaslääkäripäivystykseen.

Jos taustalla on sellainen perussairaus tai lääkitys, joka vaikuttaa puolustusjärjestelmää heikentävästi, on otettava yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen oman hoitavan lääkärin suositusten mukaisesti.

Itsehoito-ohje on tuotettu yhteistyössä Terveyskirjaston kanssa


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


hammas; kipu

Päivitetty  27.11.2019