Haava

Yleistä

Haava on ihon tai limakalvon vaurio. Ehjä iho suojaa sen alla olevia kudoksia. Joskus pienikin kolhaisu tai vamma voi aiheuttaa ihon pintakerroksen vaurion ja haavan. Pienikin haava saattaa vuotaa paljon verta.

Haavan huolellinen hoito auttaa haavaa paranemaan nopeammin, estää tulehdusten syntymistä ja vähentää arpikudoksen määrää. Raajoissa pinnallistenkin haavojen yhteydessä voi kuitenkin vaurioitua myös hermo, jänne tai verisuoni.

Itsehoito

Pinnallista haavaa voi hoitaa kotona. Haava on pinnallinen, jos se ei ulotu ihonalaista rasvakudosta syvemmälle ja on korkeintaan 2 senttimetrin pituinen.

Verenvuotoa voi tyrehdyttää painamalla vuotokohtaa kevyesti. Sen jälkeen haava tulee puhdistaa viileällä, juoksevalla vedellä ja mahdolliset vierasesineet (lasinsirut, hiekka) on kevyesti poistettava.

Haavan reunat suljetaan yhteen perhos- tai haavateipillä ja sen jälkeen haavan suojaksi voidaan laittaa kuiva ja puhdas suojasidos.
Haava-alue pidetään puhtaana ja mieluummin kuivana haavan koosta riippuen 3-7 vuorokautta.

Haavalappua voi pitää, jos haava altistuu lialle tai se erittää hieman, mutta muutoin haava paranee paremmin ilman hauduttavaa sidosta. Jos haavasta erittyy hieman märkää (keltaista tai vihertävää), mutta haavan ympäristö ei punoita eikä kuumota, haavan suihkuttelu päivittäin riittää hoidoksi. Haava arpeutuu 2-3 viikon aikana.

Milloin yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen?

Terveydenhuollon ammattilaiseen on syytä olla yhteydessä, jos

  • kyseessä on muu kuin edellä kuvattu pinnallinen haava

Hoitoa vaativa haava on hyvä hoidattaa heti, kuitenkin viimeistään noin kuuden tunnin kuluessa sen syntymisestä tulehdusriskin pienentämiseksi.

Tarkista jäykkäkouristusrokotuksen tarve omalta terveysasemaltasi tai työterveyshuollosta, varsinkin jos haava on kovin likainen, haavassa tai haavan aiheuttajassa on multaa, hiekkaa tai lantaa tai haava on aiheutunut puremasta.  Likaisten haavojen yhteydessä tehosteannos pistetään, jos edellisestä rokotuksesta on kulunut enemmän kuin 10 vuotta aikaa. Tehosteen pistämisen vuoksi ei ole tarpeen hakeutua päivystykseen, vaan se voidaan antaa seuraavana arkipäivänä omalla terveysasemalla. Epäselvissä tilanteissa kannattaa soittaa päivystykselliseen terveysneuvontaan.

Itsehoito-ohje on tuotettu yhteistyössä Terveyskirjaston kanssa


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


haava

Päivitetty  27.11.2019