Haava

Yleistä

Haava on ihon tai limakalvon vaurio. Ehjä iho suojaa sen alla olevia kudoksia. Joskus pienikin kolhaisu tai vamma voi aiheuttaa ihon pintakerroksen vaurion ja haavan. Pienikin haava saattaa vuotaa paljon verta.

Haavan huolellinen hoito auttaa haavaa paranemaan nopeammin, estää tulehdusten syntymistä ja vähentää arpikudoksen määrää. Raajoissa pinnallistenkin haavojen yhteydessä voi kuitenkin vaurioitua myös hermo, jänne tai verisuoni.

Itsehoito

Pinnallista haavaa voi hoitaa kotona. Haava on pinnallinen, jos se ei ulotu ihonalaista rasvakudosta syvemmälle ja on korkeintaan 2 senttimetrin pituinen.

Verenvuotoa voi tyrehdyttää painamalla vuotokohtaa kevyesti. Sen jälkeen haava tulee puhdistaa viileällä, juoksevalla vedellä ja mahdolliset vierasesineet (lasinsirut, hiekka) on kevyesti poistettava.

Haavan reunat suljetaan yhteen perhos- tai haavateipillä ja sen jälkeen haavan suojaksi voidaan laittaa kuiva ja puhdas suojasidos. Muutaman päivän ajan haavaa hoidetaan päivittäin suihkuttelemalla. Suihkuttelun jälkeen haava pidetään kuivana ja puhtaana.

Haavalappua voi pitää, jos haava altistuu lialle tai se erittää hieman, mutta muutoin haava paranee paremmin ilman hauduttavaa sidosta. Jos haavasta erittyy hieman märkää (keltaista tai vihertävää), mutta haavan ympäristö ei punoita eikä kuumota, haavan suihkuttelu päivittäin riittää hoidoksi. Haava arpeutuu 2-3 viikon aikana.

Milloin yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen?

Terveydenhuollon ammattilaiseen on syytä olla yhteydessä, jos

  • kyseessä on muu kuin edellä kuvattu pinnallinen haava

Hoitoa vaativa haava on hyvä hoidattaa heti, kuitenkin viimeistään noin kuuden tunnin kuluessa sen syntymisestä tulehdusriskin pienentämiseksi.

Jos haava on kovin likainen, haavassa tai haavan aiheuttajassa on multaa, hiekkaa tai lantaa tai haava on aiheutunut puremasta,
tarkista jäykkäkouristusrokotuksen tarve omalta terveysasemaltasi tai työterveyshuollosta. Likaisten haavojen yhteydessä tehosteannos pistetään, jos edellisestä rokotuksesta on
kulunut enemmän kuin 10 vuotta aikaa. Jäykkäkouristusrokotteen tehosterokote on otettava 72 tunnin kuluessa haavan syntymisestä.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


Päivitetty  12.10.2018 11.32

haava

Pinnallista haavaa voi hoitaa kotonakin.

Lisätietoa

HUS logoTAYS logoOYS logoKYS logoTYKS logo