Flunssa/Nuhakuume

​Yleistä

Nuhakuume on hyvin yleistä ja aikuiset sairastavat vuodessa useita nuhakuumeita. Nuhakuumetta aiheuttavia viruksia on satoja, yleisimpinä erilaiset rhinovirukset.

Yleensä nuhakuume alkaa kurkkukivulla ja aivastelulla ja nenän ärsytyksellä. Sen jälkeen tulee yskää ja nuhaa. Paikkoja särkee, olo on epämukava ja kuumeinen. Yleiskunto on heikentynyt. Yleinen sairaudentunto saattaa kestää jopa 10 päivää.

Itsehoito

Oireita on hyvä lievittää kuumetta alentavilla lääkkeillä tai tulehduskipulääkkeillä, jos niiden käyttö on tuttua eikä allergioita näille lääkkeille ole. Antibioottikuureista ei tavallisissa virusperäisissä nuhakuumeissa ole apua. Apteekista ilman reseptiä saatavat yskänlääkkeet ja nenää avaavat suihkeet saattavat helpottaa oloa. Samoin höyryhengittely voi helpottaa tukkoista oloa ja äänen käheyttä. Apteekin henkilökunta auttaa tarvittaessa oikean lääkkeen valinnassa.

Tärkeää on lepo ja raskaan ruumiillisen rasituksen välttäminen. Käsihygieniasta on syytä pitää hyvää huolta, sillä flunssat ovat yleensä helposti tarttuvia. Nestetasapainosta on hyvä huolehtia, kuumeisena tulisi juoda normaalia enemmän.

Milloin yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen?

Terveydenhuollon ammattilaiseen on syytä olla yhteydessä, jos

  • Kuume jatkuu korkeana, yli 38,5 astetta pidempään kuin 3-4 päivää eikä se vaikuta selkeästi nuhakuumeen aiheuttamalta.
  • Kuume nousee uudelleen oltuaan välillä poissa tai flunssan oireet palaavat nopeasti uudelleen.
  • Nuhakuumeen oirein alkaneeseen tautiin liittyy voimakasta uupumista, kipua rinnalla tai hengittäminen käy työlääksi.
  • Influenssaepidemian aikana riskiryhmään kuuluva sairastuu kuumeiseen hengitystieinfektioon.
  • Yskä kestää yli 3 viikkoa tai flunssan oireet ovat kestäneet yli 10 vrk ja poskionteloissa tuntuu painetta.

Itsehoito-ohje on tuotettu yhteistyössä Terveyskirjaston kanssa


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


kuume; yskä; nuhakuume; nuha

Päivitetty  16.3.2020