Emättimen hiivatulehdus

Yleistä

Hiivatulehdus on emättimen yleisin tulehdus. Sen tavanomaisin aiheuttaja on candida albicans -sieni, jota löytyy normaalistikin ihmisten iholta, limakalvoilta ja ruoansulatuskanavasta. Sopivissa olosuhteissa candida -sienen määrä lisääntyy liian suureksi, jolloin aiheutuu hiivatulehdus.

Hiivatulehduksille altistavia tekijöitä ovat mm. antibioottien käyttö, diabetes, runsaasti sokeria sisältävä ruokavalio. Myös tiukat vaatteet tai kuukautissuojat voivat lisätä oireilua.

Tyypillisiä oireita ovat kova kirvely, kutina, häpyhuulten lievä turvotus sekä kokkaremainen, vaalea ja tuoksuton vuoto. Valkovuoto voi olla myös vetistä ja harmahtavaa. Limakalvoilla voi olla myös ärsytystä, punoitusta ja pieniä haavaumia. Yleisoireita esimerkiksi kuumeilua tai vatsakipua ei yleensä ole.

Itsehoito

Jos on aiemmin sairastanut emättimen hiivatulehduksen ja oirekuva on tuttu, tautia voi hoitaa ilman reseptiä apteekista saatavilla lääkkeillä (emätinpuikot, flukonatsolia sisältävä lääkekapseli, erilaiset voiteet). Apteekin henkilökunta auttaa tarvittaessa oikean tuotteen löytämiseksi. Tuotepakkausten käyttöohjeita on noudatettava. Varovaisuutta tulee itsehoidossa noudattaa, sillä oireet saattavat johtua myös muista syistä, jotka vaativat erilaista hoitoa.

Hyvän henkilökohtaisen hygienian noudattaminen on tärkeää oireiden uusiutumisen ehkäisemiseksi. Turhia ja liiallisia pesuja saippualla on kuitenkin vältettävä. Pesuaineen pH tulee olla alle 7.

WC:ssä käydessä alapää pitää pyyhkiä edestä taaksepäin. Ilmavia alusvaatteita kannattaa käyttää ja kuukautissuojien valintaan on hyvä kiinnittää huomiota ja kokeilla eri vaihtoehtoja, voimakkaasti hajustettuja tulee välttää.

Ruokavaliossa kannattaa välttää paljon sokeria sisältäviä tuotteita, mutta hiivalla nostatettuja leivonnaisia ei tarvitse välttää.

Hiivatulehduksen hoitoon tulee käyttää vain itsehoitoon tarkoitettuja apteekista saatavia tuotteita.

Milloin yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen?

Terveydenhuollon ammattilaiseen on syytä olla yhteydessä, jos

  • oireita on ensimmäistä kertaa.
  • kyseessä on alle 16- tai yli 60-vuotias henkilö.
  • hiivatulehduksia tulee usein.
  • vuoto on epäsäännöllistä ja veristä tai pahanhajuista.
  • tavallisten oireiden lisäksi on myös alavatsakipuja ja/tai kuumetta tai oireisiin liittyy virtsaamisvaikeuksia.
  • sukupuolielimissä on rakkuloita, herää epäily sukupuolitaudista tai myös kumppanilla on oireita.
  • oireet eivät itsehoidolla helpota 3 vuorokaudessa tai parane viikossa.
  • oireet pahenevat hoidon aikana.

Itsehoito-ohje on tuotettu yhteistyössä Terveyskirjaston kanssa

Muualla Terveyskylässä

Naistalo: Hiiva


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


tulehdus; hiiva

Päivitetty  27.11.2019