Auringonpistos

Yleistä

Auringonpistos aiheutuu kehon lämpötilan liiallisesta noususta ja nestehukasta. Auringonpistoksen syntyminen ei vaadi fyysistä rasitusta. Vanhukset, pienet lapset ja valmiiksi nestevajauksesta kärsivät ihmiset (esimerkiksi ripulipotilaat) ovat erityisen alttiita auringonpistoksille. Oireena voi olla:

  • Päänsärkyä
  • Pahoinvointia
  • Huimausta
  • Ärtyneisyyttä
  • Sekavuutta

Auringonpistoksen saanut voi käyttäytyä tavanomaista poikkeavalla tavalla, hän voi olla toiminnoiltaan hitaampi kuin yleensä, eksyneen oloinen tai hämmentynyt. Joskus oirekuvaan liittyy lihaskramppeja.

Itsehoito

Auringonpistoksen saanut ihminen on syytä viedä heti varjoon ja riisua ylimääräiset vaatteet. Tärkeää on viilentäminen ja nestehukan korjaaminen. Oireilevaa voi viilennellä pirskottelemalla tai valelemalla kylmää vettä suoraan iholle.

Pään ja kaulan alueella voi käyttää viilentäviä kääreitä tai asettaa kylmäpakkauksia kainaloiden tai lantion alueelle. Kylmäpakkausta ei tule kuitenkaan asettaa suoraan iholle paleltumavammojen välttämiseksi.

Auringonpistoksen saaneen tulee levätä ja pään kohottaminen helpottaa oloa. Ilmavirta on myös tehokas viilentäjä, joten on hyvä huolehtia hyvästä ilmanvaihdosta ja tarvittaessa tehostaa tuuletusta tuulettimilla tai mekaanisesti viuhtomalla. Auringonpistoksesta kärsivälle on hyvä antaa viileää vettä juotavaksi.

Kuumuudesta johtuvan jalkojen turvotuksen hoitona on lepo, raajojen kohoasento ja runsas nesteen nauttiminen. Jos käytät nesteenpoistolääkkeitä, noudata sinulle annettuja ohjeita.

Lihaskramppien hoitona voi juoda urheilujuomia tai suolattua vettä (puoli teelusikallista suolaa kahteen litraan nestettä).

Ennaltaehkäiseminen on tärkeää. Auringossa täytyy nauttia runsaasti nesteitä. Kuivumista osoittaa niukka ja tummankeltainen virtsa sekä janon tunteen lisääntyminen. Alkoholin, kahvin tai teen nauttiminen voivat pahentaa nestehukkaa. Pää ja niskan alue tulee suojata auringolta ja vaatteiden on hyvä olla kevyitä ja väljiä, hikoilun sallivia. Raskasta fyysistä rasitusta pitää välttää ja tehtäessä työtä auringossa, tulee pitää riittävästi taukoja.

Milloin yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen?

Vakavien oireiden (kouristus, sekavuus, pyörtyminen, voimakas uupuminen, näköhäiriöt, hikoilun ja virtsantulon loppuminen) ilmetessä tulee ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen tai hätätilanteessa soittaa hätänumeroon 112.

Itsehoito-ohje on tuotettu yhteistyössä Terveyskirjaston kanssa


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


auringonpistos; nestehukka; viilennys; kuumuus

Päivitetty  27.11.2019