Auringon polttama iho

Yleistä

Auringonpolttama on ihon tulehdusreaktio. Suurin riski sen saamiselle Suomessa on alkukeväästä elokuuhun. Jo parin tunnin aurinkoaltistuksen jälkeen iho alkaa punoittaa ja aristaa.

Päiväntasaajalla suojaamaton vaalea iho palaa ympäri vuoden jo 10 minuutin altistuksen jälkeen. Iho voi herkistyä auringonvalolle myös eräiden lääkkeiden ja joidenkin kasvien vaikutuksesta.

Vaikeissa, toisen asteen auringonpolttamissa oireina voi olla turvotusta, kutinaa, kuumotusta, kipua ja rakkuloiden muodostumista. Jos isoja ihoalueita on palanut, saattaa esiintyä yleisoireita, päänsärkyä, pahoinvointia ja vilunväreitä. Oireet ovat voimakkaimmillaan 12–24 tunnin kuluttua altistuksesta.

Itsehoito ja suojautuminen

Suojavoiteita on kaikkien syytä käyttää myös Suomen kesässä, kevätauringossa ja lumihangilla ulkoillessa. Auringossa oleskelua on syytä välttää keskipäivän aikaan (klo 11 - 15). Auringon polttamalta voi suojautua tehokkaasti pitkähihaisten vaatteiden ja lierihatun avulla.

Auringonpolttamaa ihoa kannattaa viilentää kylmällä vedellä tai kääreillä. Viileiden nesteiden juominen helpottaa oloa. Iholle voi laittaa hydrokortisonivoidetta pari kertaa päivässä, ja kipuun voi ottaa kipulääkettä. Pakkauksen ohjeen mukaan käytetyistä hydrokortisonitableteista voi olla apua. Apteekkihenkilökunta auttaa valmisteen valinnassa.

Lievät oireet paranevat itsestään muutamassa päivässä. Jos iho on jo ehtinyt kesiä, siihen voi laittaa tavallista apteekista saatavaa perusvoidetta (lotion).

Milloin yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen?

Jos rakkulainen auringonpolttama on laaja-alainen tai mukana on yleisoireita (päänsärkyä, pahoinvointia ja kuumetta) on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Itsehoito-ohje on tuotettu yhteistyössä Terveyskirjaston kanssa


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


polttama; suojautuminen; iho; aurinko

Päivitetty  27.11.2019