Allergiset silmäoireet

Yleistä

Allergiset silmäoireet voivat olla allergian ainut oire. Oireisiin liittyy usein nuhaa ja harvemmin astmaoireita. Silmät kutisevat ja punoittavat, vetistävät ja saattavat rähmiä, silmäluomissa saattaa olla turvotusta. Joskus voi olla valonarkuuttakin.

Silmän sidekalvontulehdus on allergisista silmäoireista tavallisin. Se johtuu ympäristön allergeeneista, kuten siitepölyistä, eläinpölyistä, pölypunkeista tai homeitiöistä, olipa se sitten kausiluonteista tai ympärivuotista. Osa allergioista johtuu kosmetiikasta, nikkelistä tai paikallisesti käytettävistä silmälääkkeistä. Allergiset silmäoireet ovat yhteydessä myös atopiaan.

Lievissä tulehduksissa näkö on yleensä normaali. Tavoitteena on, että tulehdus rauhoitetaan jo varhaisessa vaiheessa ja näköä uhkaavat ja kuivasilmäisyyttä aiheuttavat lisäongelmat estetään.

Itsehoito

Apteekista voi ostaa ilman lääkemääräystä antihistamiinitabletteja, jotka yleensä helpottavat oireita. Sen lisäksi voidaan käyttää antihistamiinitippoja tai allergian hoitoon tarkoitettuja silmätippoja. Apteekkihenkilöstö neuvoo oikean tuotteen valinnassa.

Milloin yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen?

Terveydenhuollon ammattilaiseen on syytä olla yhteydessä, jos

  • näkökyky on huonontunut tai silmän alueella tuntuu kipua.
  • oireet eivät helpota itsehoidosta huolimatta muutamassa päivässä.

Silmien hankaamista pitää välttää, sillä se voi aiheuttaa silmätulehduksen. Tulehtunut silmä rähmii, vetistää ja punoittaa. Silmässä voi olla roskan tunne ja kutinaa. Myös silmäluomet voivat turvota. Jos kysymyksessä on silmänsisäinen tulehdus, silmäkuopan alueen tulehdus tai sarveiskalvon tulehdus tulee olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen tarkempien ohjeiden saamiseksi.​

Itsehoito-ohje on tuotettu yhteistyössä Terveyskirjaston kanssa


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


rähmiä; punoitus

Päivitetty  27.11.2019