Allerginen nuha

​Yleistä

Allerginen nuha aiheuttaa aivastelua, nenän tukkoisuutta ja kutiamista. Nenästä voi vuotaa kirkasta, vetistä eritettä. Myös silmäluomien turpoaminen ja silmien kutina ja punoitus ovat tavallisia oireita. Osalla allergisista henkilöistä on astman oireita.

Allergiset oireet johtuvat herkistymisestä mm. siitepölyille ja eläimille. Tupakansavulle altistuminen lisää allergisoitumisen riskiä.

Siitepölyallergikko voi saada oireita allergeenin kanssa ristiin reagoivista ruoka-aineista esimerkiksi hedelmistä, mausteista, juureksista, pähkinöistä (kutinaa suun limakalvoilla ja huulissa).

Itsehoito

Apteekista voi ostaa ilman reseptiäkin antihistamiinitabletteja, jotka yleensä helpottavat oireita. Oireita voi lievittää myös nenään sumutettavilla lääkkeillä. Apteekkihenkilöstö neuvoo oikean tuotteen valinnassa. Lisähoitona voi käyttää myös nenähuuhtelukannua.

Jos oireet ovat merkittäviä, on hyvä välttää allergian aiheuttajaa. Tupakoinnin välttäminen ja lopettaminen on ainoa asia, jolla voidaan ennaltaehkäistä allergisen nuhan kehittymistä.
Mikäli allergiaoireita ilmenee toistuvasti siitepölykautena, allergialääkityksen voi aloittaa ennakoivasti.

Milloin yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen?

  • Jos oireet eivät pysy poissa itsehoidolla tai jos allergian aiheuttajaa ei löydy ja allergiaoireet pitkittyvät, on syytä ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen, joko tehokkaampaa lääkitystä tai allergiatestejä varten.
  • Jos oireisiin liittyy suun, nielun tai limakalvojen turvotusta tai hengenahdistusta, on lähdettävä hoitoon heti.
  • Mikäli taustalla on perussairautena astma tai jokin muu keuhkosairaus, tulee toimia hoitavan lääkärin ohjeiden mukaan.

Itsehoito-ohje on tuotettu yhteistyössä Terveyskirjaston kanssa

Muualla Terveyskylässä

Allergia ja astmatalo: Allerginen nuha


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


allergiat; nuha

Päivitetty  27.11.2019