Alaraajan kivut

Yleistä

Yleisimpiä syitä alaraajakipuihin ovat vammat. Kipua voi aiheuttaa nivelten kuluminen, jänteiden vammat sekä jalkaterän asennon muuttuminen. Myös hermojen pinnetilat, verenkierron häiriöt ja rasitusvamman aiheuttama tulehdusreaktio kudoksissa aiheuttavat kipua. Raskas ja pitkäkestoinen urheilusuoritus voi aiheuttaa alaraajakipuja.

Kotihoito

Kun alaraajakipujen selkeänä syynä on äkillinen rasitus tai lievä vamma, voi kipuja hoitaa levolla, jalan kohoasennolla, kylmähauteella ja särkylääkkeellä. Jos jalalla pystyy lähes normaalisti astumaan eikä vammakohta ole huomattavasti turvonnut, vamma on todennäköisesti lievä ja tilannetta voi seurata kotona.

Ylipaino voi aiheuttaa polvien ja nilkkojen kipeytymistä tavallista herkemmin. Kipuja voidaan yleensä hoitaa kotona levolla ja särkylääkkeillä. Kevyestä, niveliä rasittamattomasta liikunnasta (uinti ja pyöräily) ja tarvittaessa painonpudotuksesta on apua pidemmällä aikavälillä. Jotkut saavat alaraajojen kipuiluun apua lämpimistä kylvyistä ja kevyestä hieronnasta.

Milloin yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen?

Terveydenhuollon ammattilaiseen on syytä olla yhteydessä

  • Jos loukkaantuneella jalalla ei pysty kävelemään tai jos jalalle ei voi lainkaan laittaa painoa.
  • Jos pohkeen kipu on alkanut itsekseen, ja siihen liittyy ihonvärin muutosta, turvotusta tai lämpöilyä. Oireet voivat viitata jalan syvään laskimotukokseen.
  • Jos säären kipu on alkanut rasituksen yhteydessä ja siihen liittyy jalkaterän tunnottomuutta tai lihasheikkoutta, on arvioon syytä hakeutua välittömästi.

Diabeetikoiden alaraajakipuihin täytyy aina suhtautua varovaisuudella. Alaraajaoireista kärsivän tulee ottaa herkästi yhteyttä omaan diabeteshoitajaan tai muuhun terveydenhuollon ammattilaiseen.

Itsehoito-ohje on tuotettu yhteistyössä Terveyskirjaston kanssa


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


vamma; kipu

Päivitetty  27.11.2019