Aikuisen ripuli ja oksentelu

Yleistä

Yleisimmin oksennus- ja ripulitaudin aiheuttaa äkillinen suoliston tulehdus. Tauti alkaa nopeasti rajulla oksentelulla ja vesimäisellä ripulilla. Sairauteen liittyy vatsan kouristuksia ja usein myös kuumeilua. Normaalisti äkilliset oksennus- ja ripulitaudit paranevat 1-3 päivässä itsestään.

Itsehoito

Tärkein ja ensisijainen hoitomuoto on nesteytys. Päivässä tulisi juoda useita litroja erilaisia nesteitä, vaikka usein ja pieniä nestemääriä kerralla. Myös suolaisia nesteitä tulisi juoda päivän mittaan, ettei elimistön suolatasapaino kärsisi.

Helposti sulavaa ja kevyttä ruokaa saa syödä, joskin se voi aiheuttaa lisää vatsan nipistelyä. Ruoka imeytyy suolistosta lähes normaalisti runsaasta ripulista huolimatta. Parin päivän ruokapaastostakaan ei ole haittaa, kunhan nesteytyksestä huolehditaan monipuolisilla ja energiapitoisilla juomilla (laimeat mehut, vesi, tee, marjakeitot, liha- ja kasvisliemet). Neste imeytyy aina. Maitopohjaisia, kofeiinipitoisia ja makeutusaineita sisältäviä juomia EI suositella. Energiajuomia olisi myös syytä välttää.

Kotona voi tehdä itse ripulijuomaa: Sekoita 1 litra tuoremehua (mielellään appelsiinimehu) + 1 litra vettä + 1 teelusikallinen ruokasuolaa. Juoman luontainen sokeri auttaa suolan ja veden imeytymistä. Vanhusten ja lasten riittävän nesteen saamiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota, sillä he eivät aina osaa ilmaista janon tunnetta. Virtsan normaalia tummempi väri viittaa nestehukkaan.

Apteekista on saatavilla ilman reseptiä suolen vilkkautta rauhoittavia lääkkeitä ja erilaisia neste- ja suolatasapainoa korjaavia lääkkeitä esimerkiksi Floridral, Osmosal, maitohappobakteerit, lääkeprobiootti Precosa. Ilman reseptiä saatavia ripulilääkkeitä (esimerkiksi Imodium) voi käyttää pakkausselostetta noudattaen, mutta pienille lapsille sitä ei saa antaa. Apteekkihenkilökunta auttaa oikean lääkkeen valinnassa.

Oksennus- ja ripulitaudit ovat yleensä hyvin tarttuvia, niinpä käsi- ja ruokahygieniasta täytyy huolehtia normaalia paremmin. Käsiin voi lisänä käyttää myös käsidesinfektioaineita.

Milloin yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen?

Henkilöiden, joita on perussairauden tai lääkityksen vuoksi kehotettu ottamaan herkemmin yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen on syytä noudattaa saamiaan ohjeita.
Terveydenhuollon ammattilaiseen on syytä olla yhteydessä, jos

  • oireeseen liittyy voimakas vatsakipu
  • oireet ovat alkaneet ulkomaanmatkan aikana tai sen jälkeen
  • ripuli/oksentelu on rajuoireinen ja vointi on huonompi kuin normaalisti sairastaessa
  • kuumetta on yli 38,5 astetta
  • uloste/oksennus on silmin nähden veristä
  • oireet ovat alkaneet antibioottikuurin aikana

Jos ripulointi ja oksentelu jatkuvat yli viikon ja kuumetta on pidempään kuin neljä vuorokautta, on syytä hakeutua terveydenhuollon ammattilaisen arvioon.

Itsehoito-ohje on tuotettu yhteistyössä Terveyskirjaston kanssa


Seuraava sivu

 


ruoka; ripuli; oksentelu

Päivitetty  27.11.2019