Äkillinen nokkosrokko eli urtikaria

Yleistä

Nokkosihottuma on yleinen iho-oire, jonka taustalla saattaa olla infektio. Hyvin usein syy jää tuntemattomaksi. Akuutin nokkosihottuman (kestoltaan alle 2 kk) voi laukaista jokin tavallinen virus tai allerginen reaktio, alkoholin käyttö, ruoka-aine tai fyysinen rasitus.

Nokkosihottuma muodostuu iholla koholla olevista paukamista, jotka muistuttavat nimensä mukaisesti nokkosen polttamaa. Paukamat vaihtavat paikkaa ihoalueelta toiselle. Ne nousevat nopeasti ja painuvat pois parissa tunnissa, viimeistään vuorokauden kuluessa.

Paukamat kutiavat aluksi kovasti, mutta kutina helpottaa, kun paukamat alkavat hävitä. Yleensä yleisoireita (esimerkiksi kuumetta) ei ole, mutta rajuun nokkosihottumaan voi liittyä vatsaoireita.

Oireena voi ihottumapaukamien lisäksi olla turvotusta esimerkiksi huulissa, kielessä, silmäluomissa tai raajoissa. Angioödeema on kiinteä, usein kivulias paikallinen turvotus, joka kehittyy nopeasti.

Itsehoito

Nokkosihottuman hoitoon kannattaa käyttää suun kautta otettavaa antihistamiinia parin viikon ajan. Hoitoa voi jatkaa, jos oireita vielä on. Rasvoista ei yleensä ole apua. Antihistamiinit eivät poista angioödeemaa.

Milloin yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen?

Jos nokkosihottumaan liittyy hengenahdistusta, kasvojen, kielen, suun tai nielun turvotusta on hoitoon hakeuduttava heti. Samoin, jos ihottuma on laaja-alainen ja hyvin äkillinen. Hätätilanteessa tulee aina soittaa hätänumeroon 112.


Edellinen sivuOsion alkuun

 


Päivitetty  26.2.2018 14.50

ihottuma

Nokkosihottuman hoitoon kannattaa käyttää suun kautta otettavaa antihistamiinia parin viikon ajan.

Lisätietoa

HUS logoTAYS logoOYS logoKYS logoTYKS logo