Sydäniskuri

Sydäniskuri on laite, jota käytetään sydänpysähdyksen saaneen ihmisen hoidossa.

​​Sydäniskureita on viime aikoina lisätty julkisille paikoille. Ne ovat sijoitettuna esteettömästi ja tunnistettavissa AED- merkinnästä (automated external defibrillator). Julkisilla paikoilla säilytettävät neuvovat sydäniskurit ovat erityisesti maallikoille suunnattuja.

Sydäniskurin käynnistämisen jälkeen laite opastaa käyttäjää ääniohjein, mikä tekee käytöstä yksinkertaista ja turvallista. Laite tunnistaa eli toisin sanoen analysoi sydämessä olevan rytmin ja pyytää tarvittaessa antamaan lyhytaikaisen sähköiskun sydämen seutuun. Käytettävä energiataso valikoituu automaattisesti. Iskun tarkoituksena on pysäyttää sydämessä oleva kaoottinen rytmi, jotta sydän voisi itse käynnistää toimintansa iskun jälkeen uudelleen.

Sydäniskurin mukana tulevat elektrodit kiinnitetään henkilön paljaalle rintakehälle sydäniskurin käynnistämisen jälkeen. Elektrodien tarkoitus on ohjata sähkövirta sydämeen. Elektrodeja on kaksi ja ne kiinnitetään ohjekuvan mukaisesti.

Sydäniskurissa on erillinen painike, jota painamalla laite antaa iskun. Neuvova sydäniskuri pyytää irrottautumaan potilaasta ennen iskun antamista. Iskun antamisen jälkeen painelua tulee jatkaa heti. Mikäli henkilön oma sydän käynnistyy, laite neuvoo toimimaan tilanteessa. Jos laite ei suosittele iskua, ohjaa se käyttäjää myös näissä tilanteissa.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


sydäniskuri

Päivitetty  21.2.2018