Elvytys

Herättele henkilöä puhuttelemalla ja ravistelemalla. Jos henkilö ei herää, soita 112.

Laita puhelin kaiutintilaan saatuasi yhteyden hätäkeskukseen. Käännä henkilö selälleen kovalle alustalle. Avaa hengitystiet alaleukaa nostamalla. Katso, hengittääkö henkilö normaalisti ja liikkuuko rintakehä säännöllisesti. Tunnustele ilmavirtausta poskella tai kädenselällä. Hengityksen arviointiin saa käyttää aikaa enintään 10 sekuntia. Jos henkilö ei edelleenkään hengitä normaalisti, aloita paineluelvytys. Sydänpysähdyksessä esiintyy usein harvoja ja epäsäännöllisiä hengitysliikkeitä ja hengitys voi olla äänekästä tai kuorsaavaa.

Milloin aloitan elvytyksen?

1. Herättele, puhuttele, ravistele

2. Soita 112

3. Avaa hengitystiet

4. Hengittääkö normaalisti?

5. Jos ei hengitä, aloita elvytys!

Miten paineluelvytys tapahtuu?

Etsi oikea painelupaikka, joka on keskellä rintalastaa. Aseta kämmen rintalastan keskelle ja toinen käsi sen päälle. Pidä käsivarret suorina, hartiat kohtisuoraan elvytettävän rintakehän yläpuolella. Pidä sormet irti rintakehästä niin, että voima kohdistuu vain rintalastaan.

Elvytyksen täytyy olla mahdollisimman jatkuvaa. Painelutiheys on 100 - 120 painelua minuutissa ja painelusyvyys on 5 - 6 cm. Paineluelvytyksen tulee olla mäntämäistä ja liikkeen mahdollisimman tasainen. Anna rintakehän palautua painallusten välillä, mutta älä irrota käsiä elvytettävän rintakehältä painallusten välissä. Taukoja paineluelvytyksessä täytyy välttää kaikin keinoin.

Puhalluselvytystä annetaan, jos auttaja kykenee siihen. Erityisen tärkeää puhalluselvytys on, jos elvytettävä on lapsi tai mennyt elottomaksi hapenpuutteen, kuten hukkumisen tai tukehtumisen vuoksi. Elvyttäessä painellaan 30 kertaa ja puhalletaan 2 kertaa noin sekunnin ajan kerrallaan. 30 painalluksen jälkeen puhalla 2 rauhallista ja lyhyttä puhallusta elvytettävän keuhkoihin. Varmista, että ilmaa menee keuhkoihin asti katsomalla, nouseeko rintakehä.

Jos paikalla on useampia henkilöitä, painelijaa kannattaa vaihtaa kahden minuutin välein, koska paineluelvytys on todella raskasta. Jos paikalla on vain yksi elvyttäjä ja lisäapua on hälytetty, pelkkä paineluelvytyskin riittää.

Miten painelen?

  • Keskeltä rintalastaa
  • Käsivarret suorina
  • Mäntämäisesti 100 - 120 krt/minuutissa
  • Painelusyvyys 5 - 6 cm

Seuraava sivu

 


elvytys; puhallus-paineluelvytys

Päivitetty  21.2.2018