Ajankohtainen

VSSHP:ssa asukkaat voivat arvioida Omaolon avulla hoidon tarvettaan

Julkaistu 31.5.2019 12.00

Millaista hoitoa tarvitaan selkäkivun takia? Tyypilliset virtsatietulehduksen oireet, mistä antibiootti? Flunssa vaivaa, tarvitaankohan lääkäriä? Esimerkiksi näihin kysymyksiin löytää vastauksen täyttämällä oirearvion uudessa valtakunnallisesti käytössä olevassa sähköisessä Omaolo-palvelussa. 

​​​​

​​Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri ja Turun kaupungin hyvinvointitoimiala ovat ottaneet Omaolo-palvelun oirearviot käyttöön. Omaolossa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset palvelevat asiakasta älypuhelimen tai tietokoneen kautta kotisohvalle tai vaikka ruokapöydän ääreen.

​​

Omaolo-palvelun oirearvion voi täyttää milloin tahansa ja tarvittaessa lähettää terveydenhuollon ammattilaiselle. Ammattilaiset käsittelevät niitä Turun terveysasemilla arkisin klo 8–15 ja päivystyksellisissä tilanteissa kaikkina aikoina Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin päivystyksissä.

Omaolossa voi tehdä alaselän kivun, virtsatieinfektion, ylähengitystieinfektion, kurkkukivun, yskän, korvakivun, olkapään ja polven oirearviot.

Ohjeita tai ajanvaraus vastaanotolle

Asiakas voi halutessaan tallentaa täyttämänsä oirearvion ja lähettää sen terveydenhuollon ammattilaiselle. Tällä tavoin hän saa lisäohjeistusta tai mahdollisen ajanvarauksen vastaanotolle. Omaolo pyytää asiakasta tällöin tunnistautumaan palveluun pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Omahoito-ohjeet ja arvion oireista voi myös saada nähtäväkseen ilman kirjautumista.

Arviot ja ohjeet perustuvat tieteelliseen näyttöön ja kansallisesti sovittuihin kriteereihin. Kysymykset ovat samat kuin vastaanotolla.

– Asiakas saa Omaolo-palvelussa vastattavakseen samat kysymykset kuin me täällä yhteispäivystyksessä esitämme potilaille vastaanotolla tai puhelimessa. Verkossa vastauksia voi miettiä rauhassa kotona, eikä kotoa tarvitse välttämättä lähteä mihinkään, sillä palvelu antaa hoito-ohjeet, sairaanhoitaja Tuula Löytynoja sairaanhoitopiirin Turun yhteispäivystyksestä kertoo.

Resepti ilman vastaanotolle tuloa

Asiakas voi Omaolon kautta saada vastaanottoajan terveydenhuollon ammattilaiselle joko päivystykseen tai ei-kiireellisissä tapauksissa terveyskeskukseen. Lääkäri voi myös kirjoittaa antibioottireseptin virtsatieinfektioon tiettyjen oireiden ilmetessä ilman vastaanottoajan varaamista.

Omaolo on uusi keino ottaa yhteyttä terv​eydenhuoltoon.

– Tämä on uusi palvelukanava aikaisempien rinnalle, jonka kautta asiakas saa luotettavan arvion oireistaan, sekä tarvittaessa myös yhteyden terveydenhuollon ammattilaiseen. Omaolo-palvelu auttaa saamaan oikean avun, oikeaan aikaan ja sen kautta saa myös tilanteeseen sopivat itsehoito-ohjeet, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin projektipäällikkö Janne Mononen kiteyttää.

Palvelu laajenee kevään aikana

Palvelu laajenee vielä tämän kevään aikana uusiin oirearvioihin. Lisäksi toukokuun aikana käytettävissä ovat myös omaishoidon, kuljetuspalveluiden ja henkilökohtaisen avun palvelutarpeen arviot. Myöhemmin palvelu laajenee hyvinvointisuunnitelmien laadintaan ja kouluikäisten määräaikaistarkastuksiin. Tulevaisuudessa palvelun avulla on tavoitteena tukea myös monien kansansairauksien hoitoa.

Omaolo-palvelu ei korvaa muita terveydenhuollon asiointikanavia, esimerkiksi puhelinsoittoa, vaan tuo rinnalle uuden sähköisen asiointitavan.

Omaolo-palvelun suositukset perustuvat ajankohtaiseen tieteelliseen näyttöön ja Käypä hoito -suosituksiin.

Omaolo-palvelusta löydät lisätietoja osoitteesta omaolo.fi