Ajankohtainen

Tunnistatko kyyn ja sen pureman aiheuttamat oireet?

Julkaistu 4.7.2019 20.00

Kyy on Suomen ainoa luonnonvarainen myrkyllinen käärme.

​​​​​
Väritykseltään kyy  on usein harmaa tai vaaleanruskea ja kantaa selässään sahalaitakuviota. Joskus selän kuviointi voi puuttua, jolloin kyy voi olla huomattavasti vaikeampi tunnistaa luonnossa. Kyy voi kasvaa jopa metrin pituiseksi.

Kyylle mieluisat olinpaikat ovat kalliot, niityt sekä peltojen ja soiden reuna-alueet mutta kyytä tavataan myös pihapiireissä. Kyy on myös loistava uimari ja viihtyy yllättäen myös vedessä. 

Arka kyy ei pure, ellei sen ole aivan pakko. Ensisijaisesti kyy pyrkii pakenemaan, kun se tuntee ihmisen lähestyvän. Kyy voi myös tehdä valehyökkäyksiä ja jopa 30-50% puremista onkin myrkyttömiä eli kuivia puremia. 

Puremajälki iholla voi näyttää hyvin erilaiselta tilanteesta riippuen. Hampaanjälkiä voi olla ainoastaan yksi tai toisaalta jopa 4, mikäli purema tapahtuu kyyn hampaanvaihdon aikaan.

Kyyn purema voi aiheuttaa hengenvaaran, etenkin riskiryhmiin kuuluvilla henkilöillä (lapset, raskaana olevat, iäkkäät). Tyypillisiä pureman aiheuttamia ensimmäisiä oireita ovat paikallisoireet kuten puremajälki, kipu, sinimusta väri ja turvotus puremakohdassa. Myös yleisoireet kuten pahoinvointi ja oksentelu ovat tavallisia. Näiden lisäksi kyyn purema voi aiheuttaa vakavampia oireita, jotka vaativat sairaalahoitoa. ​

Mitä tehdä, jos epäilet kyyn puremaa itselläsi tai läheiselläsi?

  • Pysy rauhallisena, aihetta paniikkiin ei ole.
  • Aseta puremakohta täysin liikkumattomaksi esimerkiksi lastoittamalla.
  • Kuljettakaa pureman saanut henkilö tapahtumapaikalta lähimpään terveyskeskukseen tai sairaalaan kantamalla tai kulkuneuvolla, vaikka se aiheuttaisi pientä viivettäkin.
  • Poppakonsteja myrkyn imeytymisen estämiseen ei ole. Myrkyn imeminen tai sokeripalan käyttö ovat hyödyttömiä.
  • Kyytabletit ovat nykytiedon valossa turhia eikä niiden antaminen saa viivästyttää hoitoon hakeutumista.
  • Jokaisessa purematapauksessa tai -epäilyssä tulee olla vähintään puhelimitse yhteydessä lääkäriin.

 
Myrkytystietokeskus palvelee numerossa 0800 147 111 (24/7)